Jeg er uhyrlig svak for brød som smaker kjempegodt og som nesten ikke krever jobb fra min side! Har du samme svakhet? Da er dette brødet helt perfekt å bake!

Jeg har oppskrift på et nesten tilsvarende langpannebrød i en av bøkene mine også, og jeg vet at det blir hyppig bakt av mange. Håper denne varianten slår like godt an!

Dette er et kjempegodt matpakkebrød!

God bakst til deg!

Langpannebrød med havregryn

Langpannebrød med havregryn

til 1 langpanne, 16 biter

550 g hvetemel
250 g fint sammalt hvetemel
200 g lettkokte havregryn
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
6 ½ dl vann, 25-30 grader

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du det bare rett oppi bakebollen. Hell over vannet og elt deigen godt sammen i ca. 10 minutter.

Dekk bollen med et bakeklede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Når jeg skal ha deigen over i langpannen, synes jeg det er enklest å ta et bakepapir på benken, så hvelver jeg deigen over der og kjevler det ut til det blir så stort som langpannen er. Så er det bare å løfte det over i langpannen.

Legg et klede over formen og la brødet etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader.

Når det er ferdig hevet, bruker du en kniv og deler opp brødet i 16 like store deler før du steker det på nest nederste rille i ca. 25 minutter.

Ta det ut av langpannen og la det avkjøles på en bakerist. Jeg bruker å brekke det opp og så skjære det i to, slik at jeg nærmest får en sandwich – som kan fylles med alskens godsaker til pålegg.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  • Ja, du kan bare redusere gjærmengden til et minimum, så kan deigen kaldheves, Eva 🙂
   Bruk også forholdsvis kald væske i deigen – rundt 20 grader.
   God bakst!

 1. Hvor stor langpanne bruker du? Er d sånn kakeform eller selve panna som hører til ovnen…hvis du skjønner 🙂 🙂

 2. Jeg prøvde meg på å bytte ut hvanlig hvetemel med Fibra mel, men brødet ble veldig kompakt og hardt… noe som må gjøre annerledes for å få det bra? Er ganske fokusert på at det skal være så sunt som mulig. Men samtidig smake godt.

  • Det hadde nok vært lurt å bytte kanskje halvparten av melet og ikke alt. Det har en tendens til å bli litt tungt med bare Fibra fullkornshvetemel.

 3. Hei! Spennende oppskrift.
  ikke så bakevant, så bare lurte på hva «et minium» (gjær, hvor mye vil det si)?

  • Hei Kristine!
   Skal du bake brødet der og da, bruker du 1 pakke med gjær. Skal du kaldheve deigen over natten, bruker du 1/4 pakke med gjær.
   Lykke til!

  • Ja, det kan du, Camilla. Rug har litt dårligere bakeevne enn hvete, så jeg ville kanskje prøvd meg fram med halvparten først, bare for å se om det hever bra for det. Det er jo ganske mye havregryn der også – og de har ingen bakeevne, dvs. at de ikke hjelper deigen med å heve.
   Lykke til og god bakst!

 4. Hei! Kan jeg bytte ut fint samalthvete med grovbakst blandingen?! Bytte likt mot likt?!

  Ser forøvrig veldig godt ut – men hadde ikke samalthvete i hus!

  • Hei Veronica!
   Det går helt fint å bytte hveten med spelt, og på såpass små mengder som du bruker i dette brdet, er det nesten helt tilsvarende mengder du bruker.
   GOd bakst 🙂

  • Ja, brødet er fint å fryse ned, Mari. La det tine litt i romtemperatur før du varmer det i stekeovnen 🙂

 5. Heia! 200g lettkokt havregryn, er det i tørrvekt eller med vann? Og regnes isåfall vannet som en del av de 6,5 dl? Ser kjempegodt ut!

 6. Kjempe godt brød dette, men jeg sliter med at brødet ikke vil hevet etter at jeg har kjevlet det utover bakepapiret.. Noen tips?

  • Hm….
   Det trenger litt tid til å heve da. Kanskje du kan koke opp litt vann i en stor kasserolle (bare 2 cm med vann i bunnen) og sette langpannen oppå slik at deigen får seg en skikkelig boost før du setter den inn i stekeovnen.

 7. Dette likte jeg. God smak og enkelt å lage. Men hvordan kan vi oppbevare det på best måte. Bakte i går og la i brødposer, men synes det er blitt tørt allerede i dag.

  • Jeg bruker å ha dem i brødboksen og det fungerer helt fint. Skal de oppbevares mer enn én dag – lengre enn fra én dag til neste – bruker jeg å fryse dem ned oppdelt. På samme måte som jeg gjør med rundstykker.

  • Ja, det kan du Linda. Havremel hever ikke, så du må ikke bytte ut alt for mye. Prøv deg litt fram du. Prøv med litt nå første gang, så øk eventuelt neste gang. God bakst!

 8. Bakte dem igår. Enkelt med langpannebrød men jeg oppplever at deigen er for tung (for mye grovt). Jeg måtte hæve lengre både før og etter og brøden var litt tørre allerede dagen etter. Trur jeg vill bruke kun havregryn og hvetemel neste gang.

 9. Nå har jeg akkurat bakt og spist dette brødet, og det var kjempegodt Brukte fin og grov spelt, og det fungerte helt utmerket. Dette kommer jeg til å bake flere ganger

 10. Disse bakte jeg for en ukes tid siden! Aner ikke hvor de ble av? Så snart nybakt-lukta spredte seg i huset, begynte de å forsvinne en etter en. Nam!

 11. Hei!
  Jeg dusjer deigen godt med vatn før jeg hever det med varmluft (45-50°c) i steikeovnen. Når deigen har heva nok skrur jeg opp varmen til ønsket temp. Bruker å få fin gjærbakst på denne måten

 12. Hei:)
  Har veldig lyst å bake dette brødet, men jeg tenkte å bytte ut alt med speltmel, vil det gå bra eller må jeg bytte ut halvparten?

 13. Hei 🙂
  Vil komme med eit lite tips 🙂 Eg legger havregryna litt til bløt før eg har dei opp i det tørre. Da suger dei ikkje så mykje veske. Må ha i litt meir mjøl, men det går fint. Liker deiga litt klissete, føler den hever bedre då. Har deiga oppi langpanna (bruker teflonbakepapir i bunn), trykker den utover med hendene. Hendene smørrer eg inn med matolje så slepp eg at deiga klistrar seg til fingrane. Blir supert resultat -luftige og saftige «rundstykker» <3

 14. Er glad i å bruke varmluft og på ingen måte flink i å bake. Men dette såg så godt ut, så det må gjøres. Men, da kommer vi til dette med varmluft eller ikke. Grader ?

  • Hei Carina!
   Når det ikke står noe spesielt i oppskriften, bare slå på stekeovnen på en eller annen grad, bruker det å betyr vanlig over- og undervarme. Jeg bruker bestandig å skrive varmluft i oppskriftene mine dersom jeg bruker det. Generelt kan du tenke at du må redusere varmen litt (10-20 grader9 hvis du baker med varmluft og ikke over- og undervarme.
   Lykke til og god bakst!

 15. Jeg bakte brytebrødet ditt, god smak☺Men vil nok ha i litt mere væske neste gang.Ble litt kompakt etter min smak.Har bakt velykka gjærbakst i mange år.

 16. Knall godt! Har bakt det flere ganger i langpanne og det forsvinner med en gang! Vet du om det er mulig å ha det i brødformer og bake det som et brød? Hvor lenge må det evt. stå i ovnen da tror du?

 17. Har bakt denne mange ganger! Kjempegode 🙂 Bruker i tillegg å ha et egg og litt margarin i deigen, og valmuefrø på toppen. Matpakkefavoritt her hjemme.

 18. Kjempe god og enkel oppskrift! Nå kan det lages hjemmelagde rundstykker i travle hverdager også! Kjempe fornøyd 🙂

 19. Kjempegodt brød og veldig grei oppskrift og meget lett gjennomfør-og bakebart for oss fleste! Jeg putter oppi hel karve/ hel kummin også, ca 2ts eller ei god ss, gir litt overraskelse midt i tygginga! ho Marit

 20. Jeg prøvde dette for første gang i dag. Føler jeg fulgte oppskrifta rimelig bra, med unntak av to ting: som grovmel brukte jeg sammalt rug og etter at jeg hadde lagt deigen i langpanna og delt opp i 16 biter, så hevde det (over varmt vann) lenger enn 30 min. Faktisk så lenge som i 2-3 timer, men jeg trodde det bare var en fordel. Deigen luktet veldig gjær og rundstykkene hevet veldig lite i ovnen. De smaker ok og ikke gjær, men ble ikke så tykke som jeg hadde håpet på. Skal prøve igjen senere, med annet grovmel og kortere heving. Tror du det vil gi bedre resultat?

  • Hei Kari!
   Rugmel hever dårligere enn hvetemel, så det kan spille en rolle. Dersom du har en stor langpanne, kan det være lurt å øke alle mengdene i deigen litt.
   2-3 timer etterheving, dersom du har 1 eller 1/2 pakke gjær i deigen, høres veldig lenge ut. Da risikerer du at den hever mindre.

  • Ja, det kan du. Havremelet vil være litt anderledes, så det er mulig du må bruke litt mer væske i deigen. Bytt ut med lik mengde 🙂

  • Hei Anne Jorunn! Den skal være løs, men ikke veldig løs. Deigen min bruker ikke helt å slippe bollen når den eltes, men skal føles forholdsvis fast allikevel.

 21. «Avkjøles på rist,» betyr det at den skal avkjøles i formen? Altså; man tar ikke brødet ut av panna og legger det på en rist til avkjøling? Dumt spørsmål for mange, kanskje, men…

  • Hei Sigrid!
   Når jeg skriver avkjøles på rist, mener jeg at den skal tas ut av formen og så at selve brødet skal avkjøles på rist. Hvis ikke kan det bli kondens i brødet sånn at det blir mykt under, men det går helt fint det også 🙂

 22. Hei!

  Tusen takk for enkel,rask og fin oppskrift! Dette vil jeg bake flere ganger 😉 Har du tips til hvordan jeg kan få deigen luftigere og saftigere?

  • Hei Mona! Du kan tilsette rundt 1/2 dl mer vann og elte deigen litt lenger – opp mot 15 minutter. Det vil nok hjlepe litt. Og så er det viktig at deigen får heve godt både første og andre gang. Lykke til neste gang også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *