Matpakkebrød i langpanne
Med den enorme populariteten langpannebrødet med havregryn har her på bloggen, måtte jeg bare lage en ny variant. Dette brødet er litt grovere, men fremdeles like saftig. Dette brødet er litt større, så det tåler dag to og tre bedre med å fremdeles bevare saftigheten. Jeg bruker også solsikkekjerner i denne utgaven, noe som gir en god tyggemotstand. Har du barn som ikke vil ha klumper i brødet, kan du knuse dem i en matprosessor før du har dem i. Linfrøene er allerede knust, så de merkes ikke.
Vi har forskuttert matpakkesesongen hjemme hos oss, for dette brødet har virkelig slått an.
Matpakkebrødet er herlig lettlaget!
Langpannen jeg bruker her har innvendig mål på 42 x 35 cm. Har du mindre, vil brødet ditt bli enda litt større. Da kan det være at du skal legge på noen minutters steketid.

Grovt matpakkebrød
450 g hvetemel
450 g fullkornshvetemel
200 g lettkokte havregryn
50 g solsikkekjerner
50 g knuste linfrø
1 ts salt
1 pk gjær
8 dl vann, ca.25 grader
Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett i det tørre. Ha i vannet og elt deigen på laveste hastighet i 15 minutter. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, omtrent 1 time.
Dryss litt mel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til å bli like stor som langpannen din. Det kan være lurt å kjevle rett på et lett melet bakepapir. Dra bakepapiret over i langpannen. Pensle med vann og dryss over litt havregryn.
Dekk langpannen med plastfolie og la brødet etterheve i ca. 30 minutter.
Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
Bruk en spiss kniv og skjær 16 ruter før du steker brødet i ca. 25 minutter på nest nederste rille til det er gjennomstekt. Løft brødet forsiktig ut av langpannen og la det avkjøles på en bakerist.
Brødet er kjempefint å fryse. Jeg bruker å dele opp rutene først sånn at det er lett å tine riktig antall biter til matboksene.
God bakst!




Kan man bruke annet mel en fullkornshvetemel??
Du kan bruke vanlig hvetemel eller fint sammalt hvetemel, Ina. Fint sammalt hvetemel gjør jo at du beholder grovheten i det.
Tusen takk for svar?
Bakte disse i dag, men byttet ut fullkornsmel med fint sammalt hvetemel – de ble kjempegode!
Herlig, May-Kristin 🙂
Hei, skal de settes inn i kald ovn?
Det kan de sikkert, Lise! Jeg tror nesten aldri at jeg har gjort det med gjærdeig, men vet jo at det er mange som liker å gjøre det på den måten, så da antar jeg at det går bra med denne også 🙂
Deigen min blir så løs, skal den være det ?!
Klem Ellen
Ja, den er litt løs, men ikke veldig. Havregrynene bruker å ta til seg en del væske. Ønsker du den litt fastere, tilsetter du litt mer hvetemel neste gang, Ellen Marie 🙂 God bakst!
Tåler ikke linfrø, er det OK å bruke f.eks sesamfrø???
Nå står deigen min til heving. Brukte sammalt rug og byggmel 50 / 50. Med emmer. Så slo det meg at deigen er uten olje/smør………går det bra da?
Hei Monica! Ja, det går helt fint uten olje eller smør. Jeg baker mye uten det. 🙂
Hei. Elsker bloggen din og bruker masse av oppskriftene dine. Et spørsmål ang. baking av brød/rundstykker. Har tenkt å bake brød i langpanne nå, og hva erstatter jeg hvetemel med for å få en grovere bakst. Bruker helst ikke hvetemel i noe, men hva er best å erstatte det med?
Hei Gro! Du kan erstatte hvetemelet med speltmel. Du kan også bruke litt rugmel, men du kan ikke bytte ut alt hvetemelet med rugmel. Da vil du få et helt flatt brød. Og så kan du jo bruke grovere typer med hvetemel, hvis du vil det. God bakst og lykke til!
Hei,
Kan disse gjøres klare kvelden før og heve i kjøleskap?
Ja, det går bra! Da kan du gjerne bruke en halv pakke med gjær. God bakst!