Herlighet, folkens! Disse havrekjeksene er gode! Stappende fulle av godt smør og havregryn som de er.

Oppskriften har jeg fra Leon Knapskog, som driver Minibakeriet i Norfjordeid. Jeg har aldri vært der selv, men har fulgt bakeriet på Instagram i lang tid. Det er utrolig fascinerende å se hvor utrolig mye godt de lager og selger i dette bakeriet, som jeg ut fra navnet antar er ganske så lite. Her om dagen la Leon ut bilde av disse havrekjeksene, med følgende tekst under: «Fikk tidenes havrekjeksoppskrift av min kjære mor! Veldig gode i seg selv og helt sinnsykt gode med smør og brunost på!»

Da måtte jeg rett og slett sende en melding for å spørre om han hadde lyst til å dele oppskriften, og det hadde han! Tusen takk til Leon! Jeg skal iallfall stikke innom bakeriet om nå mine veier går mot Norfjordeid!

Og bare sånn at det skal være helt klart: Jeg er helt enig med Leon i beskrivelsen av kjeksene. Farlig gode!

havrekjeks fra Minibakeriet i Norfjordeid

Oppskrift på herlige havrekjeks
38 kjeks

300 g mykt smør
300 g store havregryn
300 g sukker
200 g hvetemel

smør og brunost til servering

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle 3 stekebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter før du har det i en miksebolle sammen med resten av ingrediensene. Har du en flat pisker til kjøkkenmaskinen din, er den fin å bruke til å piske dette sammen. Hvis ikke, hadde jeg nok nesten brukt en eltekrok. Eventuelt pisket smøret mykt med en vanlig ballongvisk på kjøkkenmaskinen først, før jeg hadde i resten.

Deigen skal bare røres sammen til den er skikkelig blandet.

Fordel deigen i topper på bakepapirene. Jeg bruker en liten is-scoop til denne jobben, men du kan gjerne bruke to spiseskjeer. Leon gav beskjed om at hver topp skal veie 27 gram 😉

Klem toppene forholdsvis flate med en gaffel eller bruk fingrene. Stek kjeksene i 14-16 minutter. Jeg steker to brett om gangen.

La kjeksene ligge på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig løfter dem over på en bakerist slik at de kan avkjøles der.

Så snart de er nok avkjølt, er det bare å finne frem smøret og brunosten! Kos deg!

havrekjeks med brunosthavrekjeks fra Minibakerietde beste havrekjeksene

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  • Hei Marie!
   Jeg oppbevarer dem i en vanlig kakeboks – sånne som vi har julekakene i. De holder fint i 2 uker 🙂

 1. Hei:) takk for en nydelig oppskrift. Beste havrekjeksene jeg har smakt. Det ble såpass mange kjeks, at jeg la mesteparten i fryseren. Det funket helt fint. De er gode etter å ha vært fryst også. Oppskriften er nå delt med min mor, som dro rett hjem for å bake:)

 2. Disse er bare ustyrtelig gode, nesten karamellaktige. Når det er sagt, så var de samtidig gaaaanske søte. Hvor mye kan jeg redusere med sukker, samtidig som de fremdeles er søte kjeks? Mvh Mari Ann

  • Ja, de er virkelig farlig gode, Mari Ann. Du kan nok redusere sukkeret en god del og allikevel få gode kjeks. Du kan redusere til du har igjen 2/3 av sukkeret, så kan du smake på deigen. Er den god, vil kjeksene bli det også.Lykke til!

 3. Havrekjeks har en barndomsnostalgi ved seg, men det er ogsa en kjeks som har talt moderne tider. Kule kafeer serverer gjerne havrecookies til en kopp kaffe, men de aller beste havrekjeksene lager du faktisk selv.

  • Ja, det er sant Mixkino! Nå får du kjøpt havrekjeks også i mange kule cafeer, men det er bestandig noe eget med det som er hjemmelaget.

 4. Eg laga desse til elevane mine i 3.klasse. Dei syntest dei var kjempegode og ville ha oppskrift. Vurderer å bruke brunt sukker (og redusere mengda sukker) neste gong. Kva trur du om det?

  • Hei Inger Lise. Det tror jeg blir godt! Du kan gjerne halvere sukkermengden. Kjeksene blir skikkelig gode da også 🙂

 5. Hei!
  Jeg har prøvd å bake kjeksene i dag, men halverte oppskriften. Det ble ikke bra. Kjeksene holdt ikke på formen i ovnen, og ble helt flate i ovnen. Jeg synes at det er litt rart at du nevner hverken egg eller bakepulver blant ingrediensene.
  Hilsen Julia

  • Hei Julia! Det er ikke egg eller bakepulver i oppskriften, så det er derfor det ikke står der.
   Jeg har laget disse mange, mange ganger og de bruker bestandig å bli vellykket. Det er vanskelig for meg å si hva som kan ha gått galg.

 6. Hei!
  Takk for nydelig oppskrift, og de forsvant fort.
  Jeg prøvde også med is skje, men da hang de liksom ikke sammen.
  Måtte rulle de i hendene, og da ble det bra.
  Hva kan grunnen være, tror du?

  • Hei Hege!
   Kanskje deigen/røren var litt for tørr til at den satt sammen? Jeg må også klemme den sammen litt med fingrene selv om jeg bruker isskje først. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *