Det er tid for gryter, folkens! Duftende, smakfulle og varmende gryter! Fulle av herlige smaker og farger, og stappet full av god stemning. Vi kan si det om mat også, kan vi ikke? For det blir jo god stemning i huset når en gryte får spre godlukt rundt til alle hjørner mens den småputrer i noen timer.

Jeg elsker gryter og det vet jeg at det er mange av dere som gjør også!

I denne gryten bruker jeg høyrygg, men du kan også bruke annet grytekjøtt. Og for å gi gryten en liten touch av sol, har jeg i soltørkede tomater. Det blir skikkelig bra!

Kanskje dette er gryten å lage i helgen?

Oppskrift på gryte med høyrygg og grov rotstappe til
til 4 personer

800 g høyrygg eller annet grytekjøtt
3 ss olivenolje
3 små løk
½ purre
4 fedd hvitløk
2 gulrøtter
2 pastinakker
1 rød paprika
1-2 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 ts sukker
2 toppede ss tomatpuré
½ ts kayennepepper
1 ts spisskummen
1 ½ dl rødvin
3 ss soltørkede tomater – i småbiter som ligger i olje
2 ½-3 dl vann

Rotstappe
700 g kokefaste poteter
1-2 pastinakker
2 fedd hvitløk
50 g smør
1 ½ dl melk
½-1 ts salt
nykvernet pepper

Del kjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm. Ha 1 ss olje i en stekepanne og brun 1/3 av kjøttet på sterk varme. Ha det så over i en gryte. Gjenta med resten av kjøttet.

Del løkene først i 2, så skjærer du dem i tynne halvringer. Vask purren godt før du skjærer den i ringer. Finhakk hvitløkfeddene. Skrell rotgrønnsakene og del dem i terninger på 1 x 1 cm. Skjær paprikaen i mindre biter også. Ha alt dette og resten av ingrediensene i gryten.

Kok opp og legg på et lokk. Nå kan enten gryten stå å småputre på platen de kommende 3-4 timene eller du kan sette hele gryten – med lokket på – inn i stekeovnen på 120 grader og la den stå der tilsvarende lenge.

Smak til med krydder før servering. Her har jeg drysset noen tyttebær over ved servering.

Til stappen skreller du grønnsakene og hvitløkfeddet og ha i en kjele med usaltet vann. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la det dampe tørt i 2-3 minutter før du har i smøret og moser det sammen med potetene. Rør inn melken og smak til med salt og pepper.

God middag!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei Duffy. Beklager at svaret kommer så sent. Meldingen din hadde havnet i spam-boksen. Du kan bruke litt rød saft (type, solbærsirup) eller så kan du bare kutte den ut. 🙂

  1. Dette var en fantastisk god gryte! Jeg hadde ikke gulrøtter og purre i gryta før det sto igjen ca en time av koketiden. Synes de kan bli i bløteste laget hvis de koker for lenge. Måtte øke væskemengden litt, men da ble den helt perfekt. Veldig gode smakskombinasjoner! Super hyttemat på kalde vinterdager!:)

  2. Dette er den beste kjøttgryten – ever:) Har laget den flere ganger med stor suksess. Bruker solbærsirup og kutter da ut sukkeret.

    Super hyttemat. Perfekt å la putre over bålpanna (brunet kjøttet i stekepanna først), og nydelig å servere utendørs på papptallerkner med hjemmelaget potetstappe:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *