thailands kylling

Helstekt kalkun med hasselbackpoteter og brun fløtesaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: ca. 3 timer og 30 minutter

Porsjoner: 10

Helstekt kalkun med hasselbackpoteter og brun fløtesaus

Du vet det er skikkelig fest når det står en hel kalkun på bordet! Gyllenbrun og fin med sprøstekt skinn og med skikkelig saftig kjøtt! Herlighet det er godt!

Det er veldig lurt å ha et steketermometer når du skal steke en kalkun. Da har du veldig god kontroll på temperaturen på kjøttet og du slipper at det blir stekt for lenge. For kalkun er magert kjøtt som lett kan bli tørt om det står alt for lenge i stekeovnen. Du kan også sjekke om kalkunen er ferdig stekt ved å stikke en spiss kniv inn ved lårfestet på kalkunen. Er saften som kommer ut klar, er kalkunen ferdig.

For å gi kjøttet ekstra saftighet lager jeg et godt kryddersmør som jeg dytter inn mellom brystkjøttet og skinnet. Og, jeg legger aluminiumsfolie over brystet de første 1 ½ timene, for å beskyttet brystkjøttet ekstra godt.

Og resultatet? Det blir skikkelig godt!

Til kalkunen lager jeg de vakreste potetene! Hasselbackpoteter ser så utrolig lekre ut, og de smaker helt i stil med utseende.

Når du kjøper kalkun bruker det å ligge en pose med innmat inne i kalkunen. Den bruker du for å lage sausen mens kalkunen stekes. Oppskriften kommer litt lengre ned!

LES MER! WALDORFSALAT er det perfekte tilbehøret til kalkunen! 

Rosenkål og bacon er også godt tilbehør til stekt kalkun. Her finner du oppskrift på både det og en fylt kalkunrull.

PS! Kalkunen jeg bruker her er 5,5 kg.

Ingredienser

Kalkunen
1 kalkun
300 g romtemperert smør
5 fedd hvitløk
0.5 potte basilikum
3 ts salt
1 ts nykvernet pepper
3 gulrot/gulrøtter
2 løk

Hasselbackpotetene
25 potet
3 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
150 g smør

Brun fløtesaus
1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
innmat fra kalkunen
3 dl hvitvin
5 dl vann
3 dl kremfløte
1 ss soyasaus
flaksalt
nykvernet pepper
50 g romtemperert smør
50 g hvetemel

Slik gjør du

Fremgangsmåte for kalkunen
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Vask kalkunen både innvendig og utvendig i rennende kaldt vann. Tørk den med kjøkkenpapir og legg den i en langpanne.

Ha smøret, hvitløkfeddene, basilikumen, salt og pepper i en matprosessor og kjør knivene rundt til det har blitt et lysegrønt smør.

Lag et hulrom i kalkunen mellom brystfiletene og skinnet og fordel ca. halvparten av kryddersmøret her. Fordel resten av smøret godt rundt hele kalkunen. Surr en hyssing rundt beina sånn at de holder seg på plass under stekingen. Du ser på bildene hvor jeg plasserer hyssingen.

Riv at et flak med aluminiumsfolie og legg over brystfiletene.

Del gulrøttene og løkene i mindre biter og legg i langpannen. Du trenger ikke å skrelle først.

Sett langpannen i stekeovnen. I mange oppskrifter står det at du skal beregne mellom 25 og 30 minutters steketid pr kilo kalkun, men min erfaring er at det tar litt kortere tid, så sjekk om kalkunen er ferdigstekt etter ca. 2 timer. Da kan du enten stikke en kniv inn i lårfestet på kalkunen og se om saften som kommer ut er klar. Hvis så, er også kalkunen gjennomstekt. Jeg bruker å stikke et steketermometer der i lårfestet, så har jeg kontroll. Kalkunen kan tas ut av stekeovnen når temperaturen er 68 grader. Temperaturen vil øke noen grader mens kjøttet hviler.

Mens kalkunen steker, vil det renne smør ned i langpannen. Ca. hver halvtime tar du en stor skje og øser fettet tilbake over kalkunen.

Når kalkunen har stekt i ca. 1 ½ time fjerner du aluminiumsfolien slik at kjøttet under også blir gyllenbrunt.

Når kalkunen er ferdig, tar du den ut og lar den hvile i 30 minutter.

PS! Ta vare på kraften i formen, for den skal du bruke til sausen!

Fremgangsmåte for hasselbackpotetene
Skrell potetene. Legg potetene mellom to håndtak til sleiver eller lignende og skjær potetene i tynne skiver. Når du nå skjærer ned til håndtakene, vil kniven stoppe der, sånn at skivene blir sittende fast nederst.

Legg potetene i en langpanne og dryss over salt og pepper. Skjær smøret i skiver og legg over potetene. Potetene trenger ca. 40 minutter, og ettersom kalkunen skal hvile i 30, setter du potetene inn når det er ca. 10 minutter igjen av kalkunens steketid.

Når du tar ut kalkunen, øker du varmen til potetene til 225 grader og steker til potetskivene er myke. En eller to ganger i løpet av steketiden ønsker du smøret, som renner ned i pannen, over potetene igjen.

Fremgangsmåte til sausen
Hakk opp løken og hvitløken og ha i en kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre i noen minutter på medium varme. Ha i innmaten og la den surre med i 5 minutter. Hell over vinen og la den koke nesten helt inn. Så heller du over vannet og koker opp. La sausen koke i 10-15 minutter. Den kan gjerne koke lenger også. Bare stå og godgjøre seg.

Sil sausen over i en annen kasserolle. Ha i fløten og kok opp. Hvis kalkunen nå er ferdig, tar du å siler du kraften også over i kasserollen. Hvis ikke gjør du det litt senere i prosessen.

For å jevne sausen bruker jeg å røre sammen smøret og hvetemelet og tilsette det litt etter litt mens jeg rører. La sausen koke noen minutter etter at du har hatt i jevningen. Ha i soyasausen og smak til med salt og pepper.

God middag!

8 kommentarer til “Helstekt kalkun med hasselbackpoteter og brun fløtesaus”

  1. Hei! Har lyst å prøve oppskriften din😊 men jeg lurer på et par ting. Skal kalkunen legges rett ned på grønnsakene i langpannen og ikke på rist over? Og skal det være noe væske i langpannen (vann eller annen væske)? Blir spennende å se om jeg lykkes😄 ikke så lett å få til disse kalkunene 😥 ønsker deg et godt nytt år 😃

    • Hei Karen Sofie! Jeg legger den ikke på en rist, men rett i formen, som det står i oppskriften. Og jeg bruker ikke noe væske i formen. Lykke til 🙂

  2. Herlig oppskrift, kjenner vannet i munnen allerede 😉 Hva med å nedskalere til bare 2 kalkunbryst? Færre her i år, så hva tror du om halvparten av alt?

    • Takk, Terje! Jeg ville beregnet 2 poteter til hver og nedskalert resten tilsvarende. Husk å reduser steketiden på kalkunen når det bare er brystkjøttet som er med. Det er lurt å bruke et steketermometer, så har du full kontroll! Godt nytt år!

  3. Hvilket tilbehør (grønnsaker) bruker du til denne oppskriften? Serverer du gulrøttene og løken, eller er de bare med for å smakstilsette skyen?

    • Hei Janne! De har jeg bare med for å smakssette skyen, men det går fint å spise dem også. Jeg synes det er godt med både rosenkål og waldorfsalat til kalkunen. Det kan du se linker til inne i blogginnlegget 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon