Berlinerboller uten fritering

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer + avkjøling

Porsjoner: 16

Berlinerboller uten fritering

Den ultimate berlinerbollen vil for meg bestandig være den med sviskefyll. Jeg tror aldri jeg har sett det hos en baker her på Østlandet, men det var det eneste som gjaldt på det glade 70- og 80-tallet i Trøndelag. For hyllene hos Baker Nervik pleide å være fylt opp av disse sukkerdekte, friterte godsakene. Herlighet, som vi klinte og koste oss!

Friteringen er nok det som gjør at veldig mange tenker seg om både to og tre ganger før de setter i gang og baker berlinerboller, så her kommer det en oppskrift hvor du slipper hele oljekokingen. Disse steker jeg i vanlig stekeovn, så pensler jeg dem kjapt med smeltet smør før jeg ruller dem i sukker og fyller med svisker, syltetøy, sjokoladepålegg eller vaniljekrem. De blir supergode!

HJEMMELAGET VANILJEKREM – KLIKK HER!

Ingredienser

Deigen
600 g hvetemel
0.5 ts salt
75 g sukker
1 ts vaniljesukker
0.5 pk gjær
3.5 dl melk
1 egg
50 g smør kjøleskapskaldt

Strøsselet
50 g smør
150 g sukker

Fyllet
vaniljekrem
godt bringebærsyltetøy
sjokoladepålegg
sviskekompott

Slik gjør du

Ha hvetemelet i en bakebolle sammen med salt, sukker, vaniljesukker og gjær. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen.

Ha i melken og eggene og elt deigen på laveste hastighet i kjøkkenmaskinen i 10 minutter. Del smøret i små terninger og ha i deigen. Elt videre i 7–8 minutter, til smøret er eltet inn. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, i ca. 45 minutter.

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv deigen ut av bollen. Kjevle den ut til den er ca. 2 cm tykk. Løft opp deigen en gang eller to for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer hvetemel.

Bruk en utstikker på ca. 6 ½ cm i diameter og stikk ut rundinger. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Kna sammen deigen som blir igjen rundt utstikkerne og kjevle den ut igjen. Dekk bollene med plastfolie og la dem etterheve i ca. 40 minutter, til de har blitt dobbelt så høye.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Stek bollene i 10–12 minutter, til de har blitt gyllenbrune.

Mens de steker, smelter du smøret og har halvparten av sukkeret i en bolle. Så snart berlinerbollene er ute av stekeovnen, pensler du dem med det smeltede smøret og ruller dem i sukkeret. Det er best å pensle og rulle én og én slik at de fremdeles er fuktige av smøret når du ruller dem i sukkeret. Jeg bruker et dobbelt lag med engangshansker når jeg gjør dette, så kjenner jeg ikke varmen så godt. Sukkeret blir litt klinete etter hvert, så spe på med resten etter behov. La bollene avkjøles helt på en bakerist.

Når berlinerbollene er helt avkjølt, har du i fyllet. Jeg bruker å lage et hull på den ene siden med en kniv. Så har jeg det ønskede fyllet i en sprøytepose med en kakesprøytespiss og klemmer det inn i berlinerbollen. Vær bestemt når du klemmer fyllet inn, sånn at du får plass til masse godt fyll midt inni bollen.

Sviskekompotten heller jeg over i en sil og lar den renne av litt før jeg finhakker de største sviskebitene. Da er kompotten klar for sprøyteposen.

Dette oppskriften er fra boken min: «Gjærbakst for alle». Hvis du har lyst til å kjøpe boken, kan du gjøre det her!

4 kommentarer til “Berlinerboller uten fritering”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon