Nøttekaramell med sjokolade

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 30 minutter + avkjøling

Nøttekaramell med sjokolade

Oh la la! La meg advare deg med en gang: dette er FARLIG godt! Bare tenk deg denne kombinasjonen: en blanding av sknasende nøtter badet i seig karamell med et lokk av melkesjokolade og et lett saltdryss på toppen! Jeg dåner nesten bare jeg skriver om det nå! Ha ha ha!

Formen med de ferdige karamellene har stått i kjøleskapet her på verkstedet de siste dagene, og jeg kan melde om at det har forsvunnet karamell i høyt tempo. Jeg må garantert lage igjen før jul!

Etter at jeg begynte å koke karameller med søt kondensert melk fikk jeg et helt nytt karamell-liv! Karamellen koker ferdig riktig så fort, den holder seg kjempefint i fasongen når den er avkjølt og, ikke minst, den sukrer seg ikke, noe som bestandig er et tilbakevendende problem med barndommens fløtekarameller.

Jeg elsker denne måte å koke karameller på og jeg ELSKER karamellene! Jeg var derfor spent på hvordan de ble smakende når jeg kjørte på med massevis av nøtter og sjokolade i tillegg. For alle som elsker Snickers vil det være et must å lage disse karamellene! Jeg er frimodig nok til å mene at disse smaker enda bedre.

Nok skryt: Her kommer oppskriften! Ha ha ha!

NB! Boksene med søt kondensert melk bruker å stå ved siden av vanlig kondensert melk (tidligere Vikingmelk). Du kan IKKE bruke Vikingmelk til disse karamellene. 

Ingredienser

1 boks søt kondensert melk
200 g sukker
125 g lys sirup
125 g smør
200 g peanøtter
75 g pekannøtter
50 g pistasjnøtter
200 g melkesjokolade
50 g hvit sjokolade
0.5 ts flaksalt
0.5 ts bladgull

Slik gjør du

Kle en form på ca. 20 x 17 cm med bakepapir.

Ha den søte kondensert melk i en tykkbunnet kasserolle sammen med sukker, sirup og smør og kok opp på medium varme under konstant røring. Det er viktig at du rører skikkelig i bunnen av kasserollen hele tiden mens det kokes opp og nesten hele tiden mens det koker. Det brenner seg nemlig fort fast. Og skulle det gjøre det skynder du deg bare å sile røren over i en ny kasserolle og fortsette kokingen.

Koketiden er litt avhengig av hva slags kasserolle du bruker, men beregn et sted mellom 10 og 20 minutter. Har du et steketermometer kan du bruke det under kokingen. Massen er ferdig når den har blitt 116 grader. Du ser det også på fargen og kjenner det på konsistensen når de er ferdige, og for å være sikker (om du ikke har et termometer) kan du ta kuletesten.  Ta litt karamellmasse på en teskje og hell over litt kaldt vann. Greier du å samle massen til en kule, er det ferdig!

Fordel nøttene i bunnen av formen før du heller karamellen over. Bamk litt i formen sånn at karamellen renner innimellom nøttene, men vær forsiktig, for dette er kjempevarmt. La karamellen stå på benken en stund før du setter den i kjøleskapet til den stivner, ca. 1 time.

Smelt begge sjokoladene i hver sin bolle  over vannbad, i en mikrobølgeovn eller rett i en kasserolle på veldig svak varme (jeg har platen stående på hakk 1 på induksjonsplatene mine).

Melkesjokoladen fordeler du over karamellen. Dryss over flaksaltet. Den hvite sjokoladen har du i et lite kremmerhus og fordeler i strimler over melkesjokoladen.

Her har jeg også drysset over bittelitt flak av bladgull som du får kjøpt i enkelte kjøkkenutstyrsbutikker.

8 kommentarer til “Nøttekaramell med sjokolade”

  1. Deilig! Dette var et fint tips nå mot jul. Et spørsmål: hvordan blir denne karamellen i konsistens? Må jeg passe på tenna mine? 😀

    • Kan det gå om du først setter formen i fryseren slik at karamellen blir helt stiv. Så varme en kniv som du drar rundt lang hele kanten. Verdt et forsøk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon