Seige kransekakestenger

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 30 minutter + 2 dager inkl. tørking

Porsjoner: 70

Seige kransekakestenger

Akkurat passe seige kransekakebiter dyppet i sjokolade på endene! Oh la la! Det er helt uimoståelig godt!

Jeg har gjort noen forsøk på å lage kransekake tidligere også, men har egentlig aldri blitt skikkelig fornøyd med resultatet. De har ikke blitt så seige som jeg har ønsket. Kransekakestengene, eller kransekakepølser om du vil, skal jo IKKE gjennom pølseknekktesten som wienerpølser! Og det er litt sånn mine tidligere forsøk har blitt. Så da har vi heller kjøpt ferdig kransekake (gode, ferdigkjøpte kransekaker er jo perfekt seige) eller jeg har brukt ferdig kransekakemasse.

Nå ville jeg komme til bunns i problematikken, for jeg vet jo at det er mulig å lage seig kransekake selv også. Så da måtte jeg gå til kildene; de som baker selv og som greier å få den perfekte seigheten! Og hemmligheten: å varme opp massen i en kjele når du lager den, og så pakke den godt inn og la ligge i kjøleskapet til neste dag.

De ble SÅ GODE!

De har sprukket litt under stekingen, men jeg lar det passere og putter i kategorien sjarm 😉

Først lagde jeg en porsjon med uskåldede mandler, og de ble også skikkelig gode, men ville ha dem enda finere i konsistensen, så da skåldet jeg mandlene på neste forsøk. I denne oppskriften skal du bruke 500 gram mandler, men etter å ha skåldet det satt jeg jo bare igjen med 450 gram skall-løse mandler (tenkte ikke på det i farta), så da kvernet jeg i 50 gram med mandler med skall til slutt.

PS! Hvis du velger å skålde mandlene som jeg gjør, må du la mandlene tørke over natten.

Ingredienser

Stengene
550 g mandler
500 g melis
5 eggehvite(r)

Sjokoladen
200 g mørk sjokolade
20 g delfiafett

Slik gjør du

Ha mandlene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La mandlene ligge lenge nok til at du kjenner at skallet begynner å løsne. Så er det bare å klemme ut alle mandlene og legge dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Det tar litt tid, og fingertuppene blir litt såre. Ha ha ha.

Fordel mandlene utover brettet og la de ligge til tørk til neste dag – eller lenge nok til at de er helt tørre.

Vei opp 500 gram mander (spe eventuelt på med noen mandler med skall for å få 500 gram) og mal dem i en mandelkvern. Jeg maler mine to ganger for at de skal bli helt fine.

Ha mandelmassen i en kjele sammen med melisen og mesteparten av eggehvitene og varm det opp under omrøring. Tilsett resten av eggehvitene hvis massen er for fast. Den skal være ganske så fast, men ikke steinhard. Varm massen til den blir 60 grader.

Hvelv den ut av kjelen og over på plastfolie. Pakk den tett inn og legg i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme og kle noen stekebrett med bakepapir.

Ta ut litt og litt av deigen og rull ut til fingertykke pølser. Del dem i passende lengder. Mine er ca. 6 cm.

Legg dem over på stekebrettet og stek på nest nederste rille i ca. 12 minutter. De skal være faste på utsiden, men ikke stekt så lenge at de blir helt sprø gjennom. Det kan være lurt å prøvesteke 2-3 stenger først for å se hvordan stekeovnen din er.

La stengene ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem på en bakerist.

Smelt sjokoladen og delfiafettet i mikroen eller over vannbar (kok opp litt vann i en kjele og sett en stålbolle med sjokoladen og fettet på kjelen, uten at den går ned i vannet).

Dypp stengene og legg dem tilbake på bakeristen.

Kransekakestengene holder seg fint i en helt tett beholder i noen dager. De er også veldig kjekke å fryse. De tiner på noen få minutter, og de blir ekstra seige etter en tur i fryseren.

7 kommentarer til “Seige kransekakestenger”

 1. Jeg har bakt kransekake hvert år i 12 år og vært med å bake deigen med min mor siden jeg var 5-6 år siden. Jeg er opplært til å ikke varme den opp, men kunsten er å tilpasse med akkurat nok mengde eggehvite (3 1/2 eggehvite til 1 kg tørre ingredienser) og kna passe lengde. Deretter ligge i kjøleskapet natten over godt inpakket. Stekes i 10-12 minutter på 180 gr. i godt smurte og strødde kransekakeformer (jeg bruker semulegryn). Jeg har fått perfekt resultat hvert år dersom stekingen går bra, men i 2018 brukt jeg litt lite eggehvite og deigen ble litt tørr. Men det er riktig som du sier, at det hjelper å ta kransekaken en tur i frysern 🙂 Hjemmelaget kransekake er tross alt best.

  Jeg har ikke så sansen for stenger, da jeg synes de lett blir litt harde fordi de får en hard skorpe på den flate siden ned mot bakebrettsiden, men sjokolade på endene er jo herlig! Har du noen tips på lur for å unngå dette? 🙂

  • Å! Kanskje det er litt juks å varme den opp? Jeg får prøve å ikke gjøre det neste gang da, og øve meg på å treffe akkurat perfekt med blandingsforholdet.
   Har ikke noen andre gode tips enn at man evt .kan lage lange stenger som man steker, og så dele dem opp etter steking. Da blir det iallfall færre ender under stekingen.

 2. Jeg har lest at det er viktig at mandlene går igjennom den kverneprossessen de gjør i kvernen fordi man da får ut fettet av mandlene på en annen måte enn det en gjør i et mandelmel. Det som er fare for at vil skje med kransekakene om en bruker mandelmel, er at de blir flate – i likhet med når man bruker for mye eggehvite. Men jeg har bare lest dette med mandelmel samt at min mor sier det, men jeg har aldri testet det ut i praksis selv. Det hadde muligens vært et morsomt prosjekt å prøve seg på en liten deig 🙂

  En kan også få kjøpt det som heter malte mandler som jeg vil tro har gått igjennom en annen prosess enn mandelmel.

  Jeg har tenkt på det du skrev øverst: «skal jo IKKE gjennom pølseknekktesten som wienerpølser!» Hvor lenge har du stekt dine stenger? Det høres ut som om de har blitt stekt for lenge, men når jeg for øvrig har laget stenger, blir alle «knekk». Jeg forsøkte et år å legge de i bagettformer og det gikk bedre. Det er en kunst i seg selv å få til steking av kransekakene, for de skal stekes og tas ut nøyaktig i det øyeblikket de begynner å få en anelse blek farge. Ikke lengre og ikke kortere. På min ovn i 180 gr. vil det si i 11 1/2 minutt mens det i oppskriften står 10-12 minutter. Om de stekes litt for lenge, blir de som du beskriver, harde og som knekk – men smaken er der jo likevel. Det skjedde for meg i år med ett brett, men jeg laget i år tredobbelt deig fordi jeg skulle gi bort en del, så det var ingen fare. Men å steke på 200 gr. i 12 minutter som du anbefaler i denne oppskriften, synes jeg etter min erfaring høres litt mye ut… Om en ikke skulle lage unormalt tykke pølser.

  Men, hva vet jeg – jeg er bare en mer enn gjennomsnittet opptatt av mat og har kjøkkenet som mitt hyggeligste sted i huset å være 🙂 Dette er ikke ment som kritikk fra min side, men mer erfaringsutveksling og håper det tas imot på den måten også.

  Tusen takk for bloggen, og mange fine og inspirerende oppskrifter, forresten… Og jeg har lest et par av bøkene dine også 🙂

  • Hei Lise og takk for dine tilbakemeldinger. Du har nok helt sikkert rett når det kommer til mandelmel kontra kvernede mandler.
   Jeg har sikkert skrevet litt dårlig, for jeg mente med sammenligningen til pølseknekk, at kransekakestengene IKKE skal bli så godt stekt at de kan knekkes som wienerpølsene, men at de må tas ut tidlig nok til at de beholder seigheten i seg. Så da er det veldig lurt, som du skriver, å notere akkurat hvor lenge steketiden er på din stekeovn. For det varierer ganske mye fra stekeovn til stekeovn.
   Fortsatt riktig god jul til deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon