Seige kransekakestenger

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 30 minutter + 1 dag for tørking av mandlene

Porsjoner: 50

Seige kransekakestenger

Akkurat passe seige kransekakestenger dyppet i sjokolade på endene! Oh la la! Det er helt uimoståelig godt! Og nå når jeg først har jobbet meg fram til en god oppskrift, er det riktig så enkelt å lage også.

Hvis du, som jeg, ønsker å bruke skåldede mandler, tar det litt tid å lage kransekakestengene, for da må mandlene tørke et døgn etter skåldingen før du lager kransekakemassen. Men, vil du at det hele prosessen skal gå litt fortere, bruker du mandler med skall.

Kransekakestengene egner seg godt å lage i god tid før jul, for de blir enda bedre når de blir fryst en gang. De blir nemlig enda litt seigere etter en tur i fryseren.

LES MER! Sånn lager du en annen JULEFAVORITT – GULE BOMBER!

De har sprukket litt under stekingen, men jeg lar det passere og putter i kategorien sjarm 😉

PS! Jeg har gjort noen endringer på oppskriften fra i fjor.

Ingredienser

Stengene
550 g mandler
500 g melis
1 dl eggehvite(r) tilsvarer ca. 4 eggehviter

Sjokoladen
200 g mørk sjokolade * se forklaring litt lenger ned
20 g delfiafett
kakestrøssel

Slik lager du seige kransekakestenger

Skålding av mandlene

Ha mandlene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La mandlene ligge lenge nok til at du kjenner at skallet begynner å løsne. Klem mandlene ut av skallet. Fordel mandlene utover tørkepapir og la de ligge til neste dag slik at de tørker.

Kransekakedeigen

Vei opp 500 gram mander (spe eventuelt på med noen mandler med skall for å få 500 gram) og mal dem i en mandelkvern. Jeg har aldri prøvd å bruke en food processor, men om du bruker det, er det lurt å bruke pulsknappen slik at mandlene ikke blir for varme og skiller ut fettet. Da blir ikke massen så god å jobbe med.

Ha mandelmassen i en bakebolle sammen med melis og eggehvitene. Sett eltekroken på maskinen og elt massen sammen i 10 minutter. Stopp innimellom og skrap ned massen som legger seg oppover kantene.

Ta ut massen og pakk den tett inn i plastfolie. Klem den flat til den er ca. 2 cm tykk. Legg den i kjøleskapet i 2 timer.

Slik lager du kransekakestengene

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme og kle noen stekebrett med bakepapir.

Skjær av

2 cm tykke remser av deigen og rull dem ut til fingertykke pølser. Bruk en linjal og del dem i 8 cm lange pølser.

Legg dem over på stekebrettet og stek på nest nederste rille i ca. 12 minutter. De skal være faste på utsiden, men ikke stekt så lenge at de blir helt sprø gjennom. Det kan være lurt å prøvesteke 2-3 stenger først for å se hvordan stekeovnen din er.

La stengene ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du legger dem på en bakerist.

Sjokoladeglasuren

*Hvis dagligvarebutikken din har Dr. Oetker sjokoladepletter, er de supre å bruke til dypping som dette. Den trenger ikke å tempereres og du trenger ikke å bruke delfiafett når du smelter sjokoladen. Sjokoaden vil holde seg helt fint, uten å smelte, også i romtemperatur.

Smelt sjokoladen og delfiafettet (trengs ikke om du bruker en sjokolade som ikke trengs å tempereres) i mikroen eller over vannbad.

Vannbad: Kok opp litt vann i en kjele og sett en stålbolle med sjokoladen (og evt. delfiafett) på kjelen, uten at den går ned i vannet. Rør til sjokoladen har smeltet.

Dypp stengene i sjokoaden og legg dem tilbake på bakeristen. Dryss over ønsket kakestrøssel. Her bruker jeg gull- og sølvstøv.

Kransekakestengene holder seg fint i en helt tett beholder i noen dager. De egner seg også godt for å fryse.

8 kommentarer til “Seige kransekakestenger”

 1. Jeg har bakt kransekake hvert år i 12 år og vært med å bake deigen med min mor siden jeg var 5-6 år siden. Jeg er opplært til å ikke varme den opp, men kunsten er å tilpasse med akkurat nok mengde eggehvite (3 1/2 eggehvite til 1 kg tørre ingredienser) og kna passe lengde. Deretter ligge i kjøleskapet natten over godt inpakket. Stekes i 10-12 minutter på 180 gr. i godt smurte og strødde kransekakeformer (jeg bruker semulegryn). Jeg har fått perfekt resultat hvert år dersom stekingen går bra, men i 2018 brukt jeg litt lite eggehvite og deigen ble litt tørr. Men det er riktig som du sier, at det hjelper å ta kransekaken en tur i frysern 🙂 Hjemmelaget kransekake er tross alt best.

  Jeg har ikke så sansen for stenger, da jeg synes de lett blir litt harde fordi de får en hard skorpe på den flate siden ned mot bakebrettsiden, men sjokolade på endene er jo herlig! Har du noen tips på lur for å unngå dette? 🙂

  • Å! Kanskje det er litt juks å varme den opp? Jeg får prøve å ikke gjøre det neste gang da, og øve meg på å treffe akkurat perfekt med blandingsforholdet.
   Har ikke noen andre gode tips enn at man evt .kan lage lange stenger som man steker, og så dele dem opp etter steking. Da blir det iallfall færre ender under stekingen.

 2. Jeg har lest at det er viktig at mandlene går igjennom den kverneprossessen de gjør i kvernen fordi man da får ut fettet av mandlene på en annen måte enn det en gjør i et mandelmel. Det som er fare for at vil skje med kransekakene om en bruker mandelmel, er at de blir flate – i likhet med når man bruker for mye eggehvite. Men jeg har bare lest dette med mandelmel samt at min mor sier det, men jeg har aldri testet det ut i praksis selv. Det hadde muligens vært et morsomt prosjekt å prøve seg på en liten deig 🙂

  En kan også få kjøpt det som heter malte mandler som jeg vil tro har gått igjennom en annen prosess enn mandelmel.

  Jeg har tenkt på det du skrev øverst: «skal jo IKKE gjennom pølseknekktesten som wienerpølser!» Hvor lenge har du stekt dine stenger? Det høres ut som om de har blitt stekt for lenge, men når jeg for øvrig har laget stenger, blir alle «knekk». Jeg forsøkte et år å legge de i bagettformer og det gikk bedre. Det er en kunst i seg selv å få til steking av kransekakene, for de skal stekes og tas ut nøyaktig i det øyeblikket de begynner å få en anelse blek farge. Ikke lengre og ikke kortere. På min ovn i 180 gr. vil det si i 11 1/2 minutt mens det i oppskriften står 10-12 minutter. Om de stekes litt for lenge, blir de som du beskriver, harde og som knekk – men smaken er der jo likevel. Det skjedde for meg i år med ett brett, men jeg laget i år tredobbelt deig fordi jeg skulle gi bort en del, så det var ingen fare. Men å steke på 200 gr. i 12 minutter som du anbefaler i denne oppskriften, synes jeg etter min erfaring høres litt mye ut… Om en ikke skulle lage unormalt tykke pølser.

  Men, hva vet jeg – jeg er bare en mer enn gjennomsnittet opptatt av mat og har kjøkkenet som mitt hyggeligste sted i huset å være 🙂 Dette er ikke ment som kritikk fra min side, men mer erfaringsutveksling og håper det tas imot på den måten også.

  Tusen takk for bloggen, og mange fine og inspirerende oppskrifter, forresten… Og jeg har lest et par av bøkene dine også 🙂

  • Hei Lise og takk for dine tilbakemeldinger. Du har nok helt sikkert rett når det kommer til mandelmel kontra kvernede mandler.
   Jeg har sikkert skrevet litt dårlig, for jeg mente med sammenligningen til pølseknekk, at kransekakestengene IKKE skal bli så godt stekt at de kan knekkes som wienerpølsene, men at de må tas ut tidlig nok til at de beholder seigheten i seg. Så da er det veldig lurt, som du skriver, å notere akkurat hvor lenge steketiden er på din stekeovn. For det varierer ganske mye fra stekeovn til stekeovn.
   Fortsatt riktig god jul til deg 🙂

 3. Jeg synes ofte de blir for søte, så jeg bruker 4 eggehviter, 500g kvernede mandler og 350g melis. Når jeg ruller de ut så fukter jeg hendene for å få en jevnere overflate som ikke sprekker opp. Jeg lager lange pølser som jeg snitter opp i riktig størrelse før jeg steker de.
  Ovnen min har ikke over- og undervarme så det blir varmluft på 180 grader i 10-12 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon