Har du lyst på ribbe før julaften – men har ikke lyst til å «bruke opp» julesmakene før julen faktisk er på plass? Da er det helt perfekt å lage ribbe med asiatiske smaker! Skikkelig søt, sticky glaze med gode kryddersmaker. Yummy! Det er så godt!

Tilbehøret lar jeg være litt europeisk, for jeg tror ikke at råstekte poteter er hva man som oftest serverer til denne typen ribbe i Asia.

Dette er også en genial måte å gjøre om ribberestene fra julaften på. Da skjærer du bare av svoren på den ferdigstekte ribben, koker sammen glazen og pensler med den mens ribben varmes opp i stekeovnen. Da kan du gjerne også bruke potetrestene fra julemiddagen.

Og skulle du lure, så ja: Det er helt innafor å tilberede ribbe på denne måten hele året!

Ribbe med asiatisk vri og sprøstekte poteter

til 6 personer

Ribben
2 kg tynnribbe
2 ts salt
1 ts pepper

Glazen
2 cm fersk ingefær
1 ts nykvernet pepper
½ ts løkpulver
1 ts hvitløkpulver
1 ss søt chilisaus
½ dl soyasaus
½ dl balsamicoeddik
100 g mykt brunt sukker
100 g honning
1 ts chiliflakes

Potetene
800 g småpoteter
1 ss salt
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

til servering
3-4 vårløk
2 ss sesamfrø

Skjær av svoren på ribben, men la mesteparten av fettet fremdeles vært på. Hvis du vil, kan du rute opp ribben du skjærer av og steke den sammen med selve ribben – på slutten – sånn at du får sprø svor som du kan spise ved siden av ribben. Men jeg synes selve ribben med glaze på, blir best uten svoren.

Her har jeg også skåret av beina på ribben, sånn at det er lett å skjære kjøttet i fine skiver etterpå. Jeg lar imidlertig beina ligge løst «på plassen sin» mens ribben stekes.

Bland sammen salt og pepper og gni det godt inn i kjøttet. Her har jeg rutet litt i fettet før jeg gnir inn krydderet. Pakk inn ribben og la den ligge i kjøleskapet til neste dag.

Sett stekeovnen på 120 grader varmluft. Stikk et steketermometer midt i ribben før du legger den i en form i stekeovnen. Stek til kjernetemperaturen er 60 grader – det tar mellom 2 ½ og 3 timer.

I mellomtiden lager du glazen. Ha alt i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i 8–10 minutter.

Pensle ribben med glacen og stek videre til kjernetemperaturen er 70 grader. Pensle på nytt.

Skru opp varmen til 250 grader og stek til kjernetemperaturen blir 78–80 grader. Pensle én til to ganger til underveis.

La ribben hvile løst under aluminiumsfolie i ca. 20 minutter, mens potetene stekes, før du deler den i skiver.

Del potetene i to. Kok opp vann og alt saltet i en kjele og ha i potetene. Kok dem i ca. 10 minutter, til de begynner å bli litt myke i kantene. Hell av vannet og rist potetene i kjelen sånn at de blir litt rufsete rundt det hele. Hvelv dem over i en langpanne og ha over olivenoljen, flaksatet og pepperen. Bland det sammen.

Når ribben er ferdig, skrur du med varmen til 225 grader varmluft og steker potetene til de er møre.

Skjær vårløken i ringer.

Ha gjerne over litt ekstra glaze over ribbeskivene før du fordeler over sesamfrøene og vårløkten. Resten av glazen serverer du i en skål ved siden av. Det er veldig godt å dyppe potetene i glazen!

God middag!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *