Waldorfsalaten er et kjært følge til både nyttårskalkunen, på koldtbordet 17. mai og når vi har andre feiringer og festdager.

Det var en skikkelig festaften da salaten ble laget første gang også. Da Waldorf-Astoria Hotel i New York hadde et stort veldedighetsball i 1896, lagde kjøkkensjefen denne salaten. Den første versjonen inneholdt bare epler, stangselleri og majones, men har i løpet av sine snart 125 års levetid fått noen flere ingredienser. Grunnmuren er fortsatt den samme.

Waldorfsalat er et perfekt tilbehør til mey forskjellig mat, og det er helt sikkert derfor den er så populær også.

Jeg bruker både både majones, kremfløte og litt yoghurt i min base, fordi jeg synes det gir både fylde og friskhet.

Waldorfsalat

tilbehør til 6-8 personer

1 dl kremfløte
1 toppet ss (ca. 50 g) majones
1 toppet ss (ca. 50 g) gresk yoghurt
2 ss sitronsaft
litt flaksalt
1 grønt eple
2 røde epler
2 stilker stangselleri
200 g røde druer
75 g valnøtter

Pisk lett sammen kremfløten til den stivner og får lette topper. Rør inn majonesen, yoghurten og sitronsaften, og smak til med salt.

Vask eplene og stangselleriet godt før du skjærer dem i små terninger. Jeg bruker å ha selleriterningene betydelig mindre enn epleterningene.

Druene deler du i to eller fire. Bland alt dette inn i kremblandingen. Smak og kjenn om du må tilsette mer salg og sitronsaft.

Rist valnøttene i en tørr panne til de blir brunflekkete før du grovhakker dem. Salaten kan godt lages i god tid før servering. Vent gjerne med å blande inn valnøttene til like før servering, så holder de seg knasende og sprø.

Ettersom det er jul – og jeg hadde rester igjen av kryddernøtter – grovhakket jeg noen av dem og drysset over ved servering også.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *