Langtidsstekt kalkun med knallgod saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: ca. 6 timer

Porsjoner: 12

Langtidsstekt kalkun med knallgod saus

Kalkunen blir skikkelig smakfull og saftig når du langtidssteker den som jeg gjør her!

Etter suksessene med LANGTIDSSTEKT KYLLING og LANGTIDSSTEKT RIBBE var tiden kommet for å teste ut langtidsstekt kalkun også. Og vet du hva? Det funket skikkelig godt!

Kalkunen ble veldig saftig og god, og jeg fikk et helt supert grunnlag for å lage den beste sausen!

Noe av det jeg elsker aller mest med langtidssteking, er at det er utrolig enkelt å tilberede! I tillegg til at det smaker godt, selvfølgelig. Gode råvarer, mange timer og lav varme er det som skal til for å få et perfekt resultat.

På samme måte som jeg bruker mitt eget GULLKRYDDER for å krydre den langtidsstekte kyllingen, brukte jeg det til kalkunen også. Om du ikke har det tilgjengelig, kan du lage deg en egen kryddermiks av salt, pepper, gurkemeie og hvitløkspulver – eller bruk ditt eget favorittkrydder. Det blir helt sikkert godt det også!

Jeg kjøpte en skikkelig svær kalkun – den var 6,8 kilo, så det var definitivt ikke snakk om at jeg hadde en stor nok kjele til å steke kalkunen i. Jeg la den derfor i en ildfast form og tok et dobbelt lag med tykk aluminiumsfolie over kalkunen – som jeg klemte godt fast rundt alle kanter – for å forsikre meg om at all saftigheten forble inne i denne egne lille verdenen og ikke forsvant ut i stekeovnen.

Min kalkun var altså 6,8 kg. Når du kjøper hel kalkun, kan du beregne 500 gram kalkun per person. Da vil det sannsynligvis også bli litt rester til neste dag.

LES MER! Vil du steke kalkunen på litt kortere tid? Her finner du oppskrift på HELSTEKT KALKUN MED HASSELBACKPOTETER

Kjøper du frossen kalkun, må du huske å ta den opp fra fryseren 2-3 dager før steking. Den bruker lang tid i kjøleskapet på å tine.

Se hele fremgangsmåten litt lenger ned!

LES MER! Sånn lager du WALDORFSALAT!

God middag!

Ingredienser

Kalkunen
1 kalkun
innmat fra kalkunen
2 ss fru timians gullkrydder
10 fedd hvitløk
1 sjalottløk
2 gulrot/gulrøtter
1 klementin
1 l kyllingbuljong

Kalkunsaus
75 g romtemperert smør
3 ss hvetemel
3 dl seterrømme
salt
nykvernet pepper

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 110 grader over- og undervarme.

Det bruker å ligge en pose med innmat inne i kalkunen, så start med å ta ut den og legg innholdet i den ildfaste formen som du skal steke kalkunen i. Gni kalkunen godt inn med krydderet rundt det hele og plasser den i langpannen.

Hvitløkfeddene kan du la være hele i langpannen. Sjalottløken, gulrøttene og klementinen deler du i litt mindre biter og har i. Har du kyllingkraft, må du veldig gjerne bruke den. Kok den i såfall opp først, før du heller den i langpannen. Om ikke, koker du opp vann og rører ut buljongen i før du heller det over i formen. Stikk et steketermometer inn i lårfestet på den ene siden av kalkunen. Pass på at det ikke sitter helt inntil et bein, men står i kjøttet. Legg over aluminiumsfolie. Forsikre deg om at folien blir klemt helt fast rundt alle kanter sånn at det er helt tett.

La kalkunen stå til den når en kjernetemperatur på 68 grader. Det tok akkurat 5 timer hos meg. Bruker du en mindre kalkun, vil det gå fortere. Om du vil at prosessen skal gå litt fortere, kan du øke varmen i stekeovnen til 120 grader, og vil du at den skal gå enda saktere, kan du redusere varmen tilsvarende.

Når kalkunen har fått ønsket kjernetemperatur, tar du ut formen og skrur varmen opp til 230 grader varmluft. Ta av folien. Når stekeovnen har fått ønsket temperatur, setter du kalkunen tilbake i ovnen og steker til den har fått en gyllenbrun farge, ca. 15 minutter.

Sil av kraften og hell den over i en kasserolle. La det koke opp. Rør sammen smøret og hvetemelet og tilsett det i små klumper i sausen mens du rører hele tiden. Rør inn seterrømmen og smak til med salt og pepper.

Her serverer jeg kokt rosenkål til kalkunen. Det er også veldig godt med WALDORFSALAT til kalkunen.

9 kommentarer til “Langtidsstekt kalkun med knallgod saus”

    • Jeg har ikke stuffing her. Jeg har aldri prøvd å ha stuffing i langtidsstekt kalkun, men det må jo gå riktig så bra. Det vil ta lengre tid før alt blir gjennomstekt, eller du kan skru opp varmen litt – til 120 grader istedenfor. Lykke til!

  1. Legger du ikke kalkunen i «Brine» I forkant av steking?
    Ser også noen som bruker høy varme først for å få fin brunfarge på kalkunen åg så setter ned temperaturen etterpå, har du prøvd det?

    • Hei Helge! Jeg bruker ikke saltlake før steking, som en del andre bruker. Jeg har ikke prøvd å steke den langtidsstekte kalkunen på høy varme først, for så å skru ned varmen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon