Epleboller med smuldretopping

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter, inkl. heving

Porsjoner: 12

Epleboller med smuldretopping

Å, fy flate! Disse eplebollene er altså SÅ GODE! Myke, søte og saftige! Og med et fyll som smaker herlig av epler og brunt sukker. Når det så toppes med en smuldretopping; ja, da ,å det bli suksess! Her forsvant iallfall bollene i et forykende tempo.

Jeg liker best å bruke faste, syrlige epler som jeg deler i helt små terninger og koker sammen med sukker og kardemomme, til bollene.

God bakst!

Ingredienser

Gjærdeigen

500 g hvetemel
75 g sukker
0.25 ts salt
1 pk gjær
3.25 dl kald melk
75 g kaldt smør
1 egg, til pensling

Eplefyll
400 g eple(r)
50 g mykt, brunt sukker
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme

Smuldretopping
100 g kaldt smør
100 g hvetemel
100 g sukker
25 g mykt, brunt sukker
1.5 ts kardemomme

Slik gjør du

Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt smøret i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre det rett i bollen for deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt arbeidet inn i deigen. Elt deigen i 10–12 minutter. Del smøret i terninger og ha i deigen og elt videre i 7–8 minutter til, til smøret er eltet helt inn. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, kan du lage eplefyllet og toppingen.

Skrell eplene og del dem i små terninger, ca. ½ x ½ cm. Ha det i en kasserolle sammen med resten av ingrediensene. Kok opp under omrøring og la det småkoke til eplene har blitt møre. Koketiden er avhengig av hvilken eplesort du bruker, men sånn pluss minus 15 minutter.

Del smøret til smuldretoppingen i terninger og ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene og smuldre det opp. Spar ½ ts av kardemommen til slutt. Du kan også pulse det sammen i en food processor. Sett det til side.

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Del den i 12 like store biter og rull dem ut til boller. Ikke bruk mer mel til utbakingen enn du må. Jeg bruker som regel nesten ikke noe til denne deigen. Den bruker å være veldig god å jobbe med akkurat som den er.

Fordel bollene utover et bakepapirkledd stekebrett. Ha litt mel i håndflaten og klem bollene flate. Lag så en grop i midten av hver bolle. Så dekker du bollene løst med plast og lar dem heve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Når bollene har hevet ferdig, utvider du gropen igjen og fordeler eplefyllet i bollene. Pisk lett sammen egget og pensle bollene rundt det hele før du fordeler utover smuldretoppingen. Dryss den siste halve teskjeen med kardemomme over bollene til slutt.

Stek bollene i ca. 10 minutter. Følg med så de ikke blir brent.

La bollene avkjøles på en bakerist.

Gled deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon