Solskinnsboller med safran

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer inkludert heving

Porsjoner: 16

Solskinnsboller med safran

Sjekk ut den herlige fargen på vaniljekremen! Her snakker vi hjemmelaget vaniljekrem tilsatt safran. Så får vi både kjempegod smak og en gulfarge som virkelig står til navnet sitt.

Ikke bli nervøs selv om deigen er forholdsvis løs mens den eltes. Den bruker å bli riktig så god å jobbe med etter første heving. Elt deigen så lenge som det står i oppskriften, sånn at gutenet i melet blir godt opparbeidet. Da vil du få det beste restultatet når bollene hever og stekes.

For du vet; god, fin gjærbakst som dette, skal nærmest ikke veie noen ting. Den skal være lett som en fjær og smake smashing!

Du kan selvfølgelig også lage vaniljekremen uten safran, hvis du vil ha en mer klassisk smak.

God bakst!

Ingredienser

Gjærdeig
600 g hvetemel
75 g sukker
0.5 ts salt
0.5 pk gjær
2 egg
3.5 dl kald melk
125 g kaldt smør

Vaniljefyll med safran
3 dl h-melk
3 eggeplomme(r)
75 g sukker
1 ts vaniljesukker
0.5 g safran
30 g maisenna
Topping
50 g sukker
1 ts kanel

Slik gjør du

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren vil bli helt innblandet i deigen.

Ha i eggene og melken og elt deigen på lav hastighet i 15-16 minutter. Skru opp hastigheten til nesten det høyeste de siste to minuttene av eltingen. Hold fast kjøkkenmaskinen så den ikke ramler av benken!

Del opp smøret i terninger og ha i deigen. Elt videre, da på lav hastighet igjen, i ca. 5 minutter til smøret er helt inkorporert i deigen. Sett på nesten full hastighet igjen det siste minuttet.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar rundt 60 minutter.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen og blande sammen sukkerdrysset. Ha alle ingrediensene til vaniljekremen i en kjele og kok opp på forholdsvis svak varme og under konstant røring. La kremen småkoke i 30-40 sekunder til den tykner. Sil den over i en annen bolle. For å få kremen godt ned i solskinnsbollene, bruker jeg å ha kremen over i en sprøytepose. Den er det lettere å få ordentlig ned i bollene etterpå, så da tar jeg kremen rett i sprøyteposen. Du kan også fordele vaniljekremen med to skjeer etterpå, og da kan kremen bare avkjøles i en skål.

Bland sammen sukker og kanel til drysset i en skål.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv ut deigen. Kna den sammen en gang du deler den i 16 like store deler.

Rull dem ut til baller og klem dem ut med håndbaken. Lag en grop i midten før du dypper toppen i sukkerdrysset og plasserer dem utover to bakepapirkledde stekebrett. Dekk brettene og la bollene etterheve i ca. 45 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Nå har sikkert gropene nesten hevet sammen igjen, så da kan du utvide dem igjen før du fyller dem med vaniljekremen. Dryss gjerne også over litt mer sukkerstrø før du setter brettene inn i stekeovnen og steker solskinnsbollene i 12-15 minutter. Steker du begge brettene samtidig, er det lurt å sjekke om du må skifte plass på brettene halvveis i stekingen. Ikke alle tekeovner steker helt jevnt.

Kos deg med deilig bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon