Sånn konverterer du oppskrifter mellom ulike kakeformer

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sånn konverterer du oppskrifter mellom ulike kakeformer

Trenger du å konvertere en oppskrift fra én kakeform til en annen? Her har du løsningen for hvordan du gjør det!

«Kan jeg bake denne kaken i en rundform som er større – eller mindre – enn den du bruker?» «Kan jeg bake denne kaken i en langpanne istedenfor en rundform, og hvordan gjør jeg i såfall det?»

Disse to spørsmålene og tilsvarende, tikker til stadighet inn til bloggen. Så her kommer noen skjema du kan følge når du ønsker å gjøre om en oppskrift til en større eller mindre form enn hva som står i den originale oppskriften. Her finner du også ut hvordan du regner deg fram for å gå fra en rundform til en firkantet form.

LES MER! Her finner du oppskriften på PERFEKT SUKKERBRØD

Hva gjør man med antall egg i en oppskrift?

Når du skal skalere en oppskrift, vil ikke den nye oppskriften bestandig gå opp i hele egg, og da kan du velge flere løsninger. Du kan enten piske et egg lett sammen, for så å bruke deler av det, eller du kan runde opp eller ned til nærmeste hele egg.

De fleste oppskrifter tar utgangspunkt i normale egg, som gjennomsnittlig veier 55 gram uten skall. For å tilpasse en oppskrift, kan du også bruke litt større eller mindre egg for å justere oppskriften best mulig.

LES MER! Har du lyst til å lage sjokoladekaken som du ser bildet av øverst på siden? Du finner oppskriften på FESTSJOKOLADEKAKEN her.

Konvertering av rundformer

Oppskalering fra 24 cmMultipliser ingrediensene
til 26 cmx 1,2
til 28 cmx 1,4
til 30 cmx 1,6
  
Nedskalering fra 24 cmMultipliser ingrediensene
til 23 cmx 0,9
til 20 cmx 0,7

LES MER! Her finner du oppskriften på MAMMAS SJOKOLADELANGPANNE

Konvertering av rundformer til firkantede former og firkantede former til rundformer

RundformFirkantet form
23 cm20 x 20 cm
24 cm21 x 21 cm
25 cm22 x 22 cm
26 cm23 x 23 cm
27 cm24 x 24 cm
28 cm25 x 25 cm
  
RundformStor langpanne 30 x 40 cm
20 cmx 2,1
23 cmx 1,6
24 cmx 1,5
26 cmx 1,2
28 cmx 1
  
RundformLiten langpanne 30 x 20 cm
20 cmx 1,5
23 cmx 1,1
24 cmx 1
26 cmx 0,9
28 cmx 0,8

En rundform har høyere kanter enn en langpanne – både liten og stor – så når du går fra rundform til langpanne, vil kakene bli lavere (det er det tatt hensyn til i konverteringen)

Steketider og -grader

Når du gjør om en oppskrift, betyr det også at du må justere gradene i stekeovnen og steketidene. Når du steker en stor langpanne, bruker du lavere grader enn når du steker en rundform, og den må stekes lenger. Følg med underveis og bruk en kakepinne midt i kaken for å sjekke når kaken er ferdig stekt.

En kake som normalt stekes på 175-180 grader i rundform, kan du justere ned varmen til 165-170 grader i en stor langpanne. Og du kan samtidig oppjustere steketiden med 5-15 minutter.

4 kommentarer til “Sånn konverterer du oppskrifter mellom ulike kakeformer”

  1. Hei eg har en oppskrift på kake rund form 24 cm men ønsker å lage i 28 cm form. Hvordan skal jeg gange oppskriften og hva betyr å multiplisere på 1,4

    • Hei Aisha! Når det står at du skal multiplisere med 1,4, så betyr det at du skal gange opp alle ingrediensene du har til oppkriften på 24 cm med 1,4. Så hvis det står 100 gram mel i oppskriften, skal du gange med 1,4. Det blir 140 gram. Egg runder du opp eller ned til nærmeste.

  2. Tenkte å bake krydderkake i en liten langpanne.Er det da greit å halvere porsjonen?Blir vel ikke så bra å fryse med glasur.Mvh Marit

  3. Åh, flott! Dette er en tabell jeg har savnet. Jeg liker så godt å lage kaker om til brødformer, men det kan jeg ikke se at du har tatt med? Selv, foreløpig, regner jeg ut volumet i en rund kakeform og senere i brødformen, og justerer oppskriften opp eller ned etter behov, men det er jo en noe omstendelig prosess. Vet du om det finnes et tilsvarende skjema til brødformer, eller har du en formel liggende på lur på det selv kanskje? 🙂

    For at det kan bli litt enklere forstålig for noen som gjør dette for første gang, kunne du kanskje tatt med en eksempeloppskrift? For å vise tydelig at det er hver ingrediens som skal multipliseres. Bare et lite forslag for å gjøre det flotte skjemaet ditt mer tilgjengelig også for de som aldri har gjort dette før og føler seg på ustødig grunn…

    Takk for FINE oppskrifter og gode forklaringer på fremgangsmåter! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon