Nå skal du få en helt bombesikker oppskrift på sukkerbrød! Bruker du de ingrediensene som står i oppskriften og gjør som det står i fremgangsmåten, vil du garantert få en superluftig og smakfullt sukkerbrød!

Hvis du kommer på det, er det fint å ta eggene ut av kjøleskapet en times tid før du skal bruke dem, slik at det blir romtemperert – da får du nemlig en luftigere eggedosis – men det går helt greit hvis du nå skulle glemme det også. Jeg har en stor tendens til å ikke huske.

Denne oppskriften er til en rundform på 24 cm.
Under her får du et skjema som viser hvordan du tilpasser mengden til størrelsen på rundformen.

20 cm 22 cm 24 cm 26 cm 28 cm
Egg 3 4 5 6 7
Sukker 120 g 160 g 200 g 240 g 280 g
Hvetemel 120 g 160 g 200 g 240 g 280 g
Bakepulver ½ ts 1 ts 1 ½ ts 1 ½ ts 2 ts

pisker eggedosis

Oppskrift på sukkerbrød
5 egg
200 sukker
200 hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Start med å sette på stekeovnen på 200 grader varmluft og smøre en rundform på 24 cm godt med smør eller formfett rundt kantene. Legg bakepapir i bunnen. Ha i ca. 1 ss med hvetemel og dryss det rundt i formen slik at det setter seg fast i fettet. Tøm ut det overflødige.

Ha eggene og sukkeret i en miksmasterbolle og pisk det til en luftig og blank eggedosis. Det tar ca. 5 minutter.

Bland sammen hvetemel og bakepulver i en bolle før du sikter det i eggedosisen. Bruk en slikkepott og rør med store og bestemte bevegelser til alt melet er innarbeidet i eggedosisen.

Hell røra over i rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen. Samtidig skrur du ned varmen til 170 grader.

Stek sukkerbrødet i ca. 35 minutter. Stikk en grillpinne el. midt inn i kaka for å sjekke om den er ferdig stekt. Er pinnen tørr, er sukkerbrødet ferdig.

Hvelv det over på en bakerist og la det stå opp ned i forma til det er avkjølt.

egg til sukkerbrød

hvetemel til eggedosis

lager sukkerbrød

God bakst!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  • Hei Lisa! Hjemme har jeg en Kitchen Aid mens jeg her på matverkstedet mitt har to ulike ELectrolux-maskiner 🙂

  • Hei Anne!
   Jeg har ingen erfaring i å bake med glutenfritt mel, så det kan jeg dessverre ikke svare deg på. Gi meg gjerne en tilbakemelding dersom du prøver 🙂

  • Det går fint bytta ut kveitemjølet med glutenfritt mjøl, i dei fleste oppskrifter. Så det er berre å prøva.
   Men her legg eg ved ei oppskrift på sukkerbrød med potetmjøl,som eg har brukt i mange år og alltid blir den vellukka.

   Sukkerbrød med potetmjøl

   2 kopper sukker
   2 kopper potetmjøl
   3-4 ts bakepulver
   4 egg

   Bland alt saman og pisk det riktig godt, hell røren i en stor rund bløtkakeform, som er godt smurt.
   Steikast ved 200 grader i 30- 45 minutt, alt etter ovnen.
   (denne blir garantert vellukka og god, berre hugs å dynke laga med noko mjelk/juice/vann el.lignende, før du fyller den.)
   Lukke til

   Mvh
   Ellbjørg

  • har en oppskrift på glutenfri kakebunn som er veldig bra, 4 egg piskes, dryss på en halv kopp sukker og pisk videre til eggedosis. en halv kopp maizena og en halv kopp potetmel , en teskj bakepulver og 4 spiseskjeer kaldt vann. Vips så har du røre til en flott kakebunn og glutenfri. Stek ved 175 gr i ca 30 min. prøv m en pinne om den er stekt. Snu kaken opp ned og avkall i formen. Denne oppskrifta har jeg kommet fram til selv og har bakt den mange ganger.

  • Hei! Hever dette mye? Syns ikke mitt ble særlig mye høyere etter det ble stekt. Lurer på om jeg hadde nok bakepulver i. Aldri laget sukkerbrød før, men trodde det ble mye større når man stekte det.

   • Hei Katinka! Det skal steke ca. like lenge det også. Du kan sjekke etter 30 minutter for å se hvordan det ligger an. God bakst og lykke til!

 1. Kjære vene. Har du eggene dine i kjøleskap? Egg tåler ikke det de, da blir de ødelagte. Har du aldri sett hvor egg er plassert når du er ute å reiser? Egg skal stå romtempererte hele tiden de. Selv ikke erfarne bakere har egg i kjøleskap. Ut over det er denne oppskriften den beste som finnes, aldri noen mislykkede sukkerbrød med denne oppskriften 🙂

  • Hei Anne!
   Ja, jeg vet at egg ofte ligger i romtemperatur i en del andre land, men det betyr ikke at det er det som er riktig. Jeg oppbevarer eggene i kjøleskap, på samme måte som eggprodusenter i Norge råder oss til å gjøre. Les gjerne mer om temaet her på Prior sine hjemmesider: http://www.prior.no/artikler-viten/fakta-om-egg/tips/oppbevaring/
   Det står tilsvarende på Matprat sine sider også, som er opplysningskontoret for kjøtt og egg.
   Selvfølgelig om man kjøper inn 6 og 6 egg om gangen og har et jevnt eggforbruk, fungerer kjøkkenbenken fint. Men for oss, som har 7 høner selv, blir det så mange egg at det er best å ha dem i kjøleskapet. Så gjelder det bare å huske å ta ut fra kjøleskapet det man skal bruke i god tid. 🙂

  • Hvor har du det fra at egg ikke tåler kjøleskap og blir ødelagte, Anne?
   Kvaliteten på eggene holder seg mye lenger hvis de står kjølig. Står de derimot romtemperert for lenge vil bindeevnen reduseres. Det vil si at eggets egenskap til å binde væske med tørre ingredienser blir dårlig, og smeten har lettere for å sprekke opp. Når du pisker eggene vil de heller ikke klare å holde på like mye luft. For ikke å snakke om at levevilkårene for bakterier er bedre tilrettelagt ved romtemperatur.

   Når du skal bruke eggene i baking (med unntak av bl.a. wienerbrød) vil jeg på det sterkeste anbefale å romtemperere dem skikkelig først. Grunnen til at bakerier gjerne lar eggene stå ute er at det brukes så store mengder iløpet av en dag, og de må til enhver tid ha romtempererte egg. Men de vet utmerket godt at egg holder seg lenger på kjølerommet.

   Det var dagens utblåsning,
   Hilsen erfaren baker og konditor!

   PS: Jeg vil også fraråde deg å stole så blindt på alt du observerer når du er utenlands, slik du tydeligvis gjør..

 2. Har du en oppskrift på perfekt sukkerbrør UTEN egg? Jeg tåler ikke egg😣 blir veldig glad for oppskrift. Synes det er vanskelig og finne kaker uten egg som blir bra😭

 3. Hei er det rett med 1/2ts bakepulver?I oppskrifta er det 1ts på mindre botnar.Har forresten brukt ei oppskrift som seier 30gr sukker 30gr mjøl pr egg,men har ikkje vore heldig med den i seiare tid,så no vil eg prøva denne oppskrifta.

 4. Takk for en fantastisk oppskrift.
  Lurte på en ting; jeg har fått ny ovn, og fikk da info om følgende; Varmluft er kun for baking med gjær. Altså boller etc. Over/undervarme er for bakepulver og kaker generelt.
  Men, ser er at du skriver Marit; at sukkerbrødet stekes på varmluft? Er jeg helt feilinformert av butikken her nå? Hva gjør dere andre?
  Om jeg baker sukkerbrødet dagen før jeg skal fylle det (spise det) hvor setter jeg det og hva pakker jeg det inn i over natten så det ikke skal bli tørt?
  Hilsen ny på kjøkkenet.

  • Hei Cecilie!
   Det har jeg aldri hørt før. Jeg bruker egentlig litt hipp som happ. Gjærbakst – hvis du bare skal steke ett brett – er det kjempefint å bruke over- og undervarme. Skal du steke flere brett, eller har en stekeovn hvor du kan bruke vanndamp når du bruker varmluft, er det helt topp å bruke. Varmluft er helt topp å bruke når du baker småkaker – altså kjeks – til jul. De blir best med varmluft.
   Sukkerbrødet kan gjerne lages dagen før servering. Da bare pakker du det inn i plastfolie og lar det ligge på kjøkkenbenken. Lykke til på kjøkkenet 🙂

 5. Hei! Skal lage sukkerbrød i ei rimelig stor hjerteform uten ring (den største av ei 3etg kake). Lurer på et par ting. Kan eg kle heile forma med bakepapir sånn at eg er bombesikker på at eg får kaka ut? Og avkjøling, la den få sette seg litt i forma på rist og så hvelve den ut, bruke et kjøkkenhåndkle over?

  • Ja, du kan kle formen med bakepapir. Press papiret sammen til en ball først slik at det blir helt skrukkete. Da er det lettest å få det ut i alle kanter.
   Og ja, avkjøl som du skriver der. Det blir bra! God bakst!

 6. Hei,
  Nå har jeg bakt denne oppskriften med ett dårlig resultat:(
  Kaka hever seg bra i starten men like før den er ferdig
  ramler den sammen på midten. Hva kan det være årsak
  til det? har laget masse kaker tidligere med god resultater.
  Bør jeg kjøpe ny mikser kanskje?
  Gode råd tas i mot med takk 🙂

  • Hei Christian!Det kan høres ut som om du har tatt kaken for tidlig ut av stekeovnen, altså at den ikke er skikkelig gjennomstekt før du tar den ut. Det er viktig å piske eggedosisen bra først – om du har en kjøkkenmaskin som gjør det, trenger du ikke ny maskin – så må du sikte inn det tørre og følge oppskriften nøye. Stek den på nederste rille og ikke lukk opp døren før det har gått minst 25 minutter. Kaken kan falle sammen da også. Når steketiden nærmer seg, kan du åpne en liten gløtt på døra og stikke en tynn kakepinne i midten av kaken. Kommer kaken tørr ut, er den ferdig. Hvis ikke, må du steke litt lenger. Det er også lurt å la kaken avkjøles på risten opp ned.Men det hjelper ikke om kaken ikke er gjennomstekt. Lykke til med neste forsøk 🙂

 7. Hei. Eg har ikkje varmluft. Går det ann å steike på over og undervarme? Kor mange grader då isåfall? 🙂 håper på raskt svar 🙂

 8. Det burde stå i oppskriften at det er varmluft som skal brukes. Hvis det står kun grader i en oppskrift så regner jeg alltid med at det betyr over og undervarme.

  • Det beklager jeg, Kari! Jeg har prøvd å være mye flinkere til å skrive det nå det siste året, men det er nok en god del gamle oppskrifter hvor det bare står gradene. Jeg skal skrive det inn her nå med en gang 🙂

  • Hei ANH! Ja du kan dele det en eller to ganger, det går veldig fint. Vil du dele i enda flere lag, er det lurt å legge det litt i fryseren frøst, sånn at det er halvfryst. Da er det letter å dele det helt tynt.

 9. Endelig en oppskrift som fungerte. Jeg bruker håndmikser og lot eggedosisen piskes i minst ti minutter

  • Hei! Dersom jeg skal lage sukkerbrød til en konfirmasjon, hva anbefaler du: å lage det dagen i forveien eller noen dager før og fryse det? Å bake det på selve dagen har jeg ikke tid til, dessverre.

   • Hei Anne Berit!
    Det går veldig fint å både bake sukkerbrødet dagen før – og pakke det godt inn i plastfolie – eller å bake det tidligere og fryse ned, så her kan du gjøre hva som passer deg aller best.

 10. Hei,

  Denne oppskriften er jo helt knall. Kaken blir vellykket hver gang og ser helt fabelaktig ut💕
  Takk for at du deler😊

 11. Min kake ble ikke like høy og fin… Vet ikke hva som gikk galt 🙁 men når du sier varmluft – vil det si varmluft med over-og undervarme, eller bare det symbolet med kun en vifte på?

  • Hei H!
   Varmluft betyr det symbolet med vifte. Husk at øvelse gjør mester, så det er bare å prøve igjen! Lykke til!

 12. Jeg skal lage sukkerbrød i langpanne form (stor). Kan jeg bruke denne oppskriften og bare doble den?

  • Hei Monica! Ja, det kan du sikkert. Den beste måte å finne ut om målene stemmer, er å sjekke hvor mange liter vann både langpannen og rundformene tar. Da ser du lettere om en dobling vil passe. Lykke til!

 13. Hei! Har lagd dette sukkerbrødet flere ganger og det har blitt helt perfekt, men nå plutselig får jeg det ikke til! Det blir paddeflatt på midten, det sprekker og synker helt, det er bare kantene som er høye..hva er det jeg gjør galt?? Har prøvde å lage det fire ganger idag, men det samme skjer gang etter gang?!

  • Hei Monica! Det var jo veldig kjedelig. Dersom sukkerbrødet ikke er helt gjennomstekt, har det en tendens til å ramle sammen på midten, så kanskje du skal prøve å steke det noen minutter lengre. Og så legge det opp ned på en bakerist når du tar det ut av stekeovnen.

 14. Hei igjen og takk for svar. Men tror nok ikke det hjelper å steke det lenger, for det er i ovnen det plutselig faller ned på midten og lager et krater ca ti min. før det egentlig skal være ferdig. Kan det være at bakepulveret har mistet futten fordi det har blitt for gammelt??

  • Akkurat dette skjer meg også! Lurer på om akkurat denne oppskriften var den som ga velkykket resultat, men ellers detter alle sukkerbrød og sjokoladekaker sammen 10 min før endt steketid uten at døra har vært åpnet. Lurer virkelig på hva som er årsaken.

 15. Hei 😊 Tenker å prøve denne oppskrifta jeg… Men hvor lenge skal den steke hvis man ikke bruker varmluft? Og på hvor mange grader? Mvh Janne 😊

  • Hei Janne! Øk temperaturen med 10 grader, så setter du rundformen inn på den nest nederste rillen. Den trenger ca. like lang tid. Sjekk med en kakepinne etter tilmålt tid for å sjekke om den er ferdig. God bakst!

 16. Hei,
  Dette skal bli bryllupskaka mi, men jeg lurer da på hvor lenge den kaken på 20 cm skal stå i ovnen? Prøvebaker nå, men greit å få svar fra en ekspert 🙂

  • Hei Guro! Sjekk om den er ferdigstekt etter ca. 30 minutter. Ønsker deg et strålende bryllup! 🙂

 17. OMG for en fabelaktig oppskrift! Etter 15 minutter ble jeg faktisk redd formen skulle renne over, men det ble bare perfekt fluffy!
  Jeg elsker å bake marsipankake, men har ofte «måttet» ty til kjøpebunn for å få kaka høy nok fordi jeg ikke har giddet å lage to runder sukkerbrød. Aldri mer!
  Takk for detaljert beskrivelse <3

 18. Må bake bløtkake til felles bursdagsfeiring med familien og fant oppskriften din når jeg søkte etter beste sukkerbrød. Baker ikke ofte men syns det er koselig å servere hjemmelaget kake 😄 Kaken kom ut av ovnen helt perfekt! Den må fryses til neste helg, men gleder meg til å pynte for perfekte gjester 😃 takk for at du deler!

 19. Jeg er vant med å bake sukkerbrød med potetmel. med denne er uten potetmel. har null ærfaring med det. Hva er forskjellen? 🙂 Mvh Kristin

  • Tror dette mest av alt er bare to ulike måter å lage sukkerbrød på. Mange mener de får luftigere sukkerbrød når de bruker potetmel. Jeg har aldri brukt det, og har bestandig fått veldig luftig og fint sukkerbrød med denne oppskriften 🙂

 20. Jeg er ikke god til å bake. Dette er den eneste sukkerbunn jeg får til hver eneste gang. Og jeg bruker oppskifta ettter 24 cm.
  Dette rådet fikk jeg fra min bestemor som var flink til å lage sukkerbunner: Ikke åpne/lukke dører/vnduer irommet der ovnen står, og ikke gå/trampe foran ovnen, da har kaken/bunnen lett for å falle ned på midten.
  Rett og slett la bunnen få ro mens den steker.

  • Så godt å høre at du får perfekt resultat med denne oppskriften, Eva! Og, det er et veldig godt råd du fikk fra bestemoren din 🙂

 21. Tusen takk. Oppskriften virket. Det er et mirakel. Sukkerbrødet ble høyt og luftig, falt ikke sammen og var ferdig på tiden. Nå kan til og med jeg bake sukkerbrød.

 22. Har nettopp bakt dette sukkerbrødet og det ble meget vellykket. Høyt og flott, så tusen takk for god oppskrift.
  Dersom jeg skulle bake en sjokoladevariant av dette sukkerbrødet, hvor mye kakaopulver bør jeg ha i og bør jeg eventuelt da redusere noe på melet?

  • Så hyggelig å høre, AS. Jeg tipper på ca. 40 g med kakaopulver, og da kan du redusere melmengden tilsvarende.

 23. Da har jeg tatt sukkerbrødet ut av ovnen, det måtte ha litt lenger tid enn oppskriften sa, men det var nok fordi jeg hadde en form som var enda litt mindre enn 24 cm.
  Jeg leste feil og brukte 1 ts bakepulver, men sukkerbrødet hevet seg veldig fint, og nå står det oppned på rista til avkjøling. Så skal det i frysen frem til torsdag morgen, og torsdag ettermiddag skal det lages marsinpankake.
  Veldig grei oppskrift – takk!

  • Jeg mener etter jeg satt det i ovenen.
   Hadde jeg for lite bakepulver i? For det var skikkelig tykk eggedosis først. Syns det er litt vanskelig å vende inn melet når den er så tykk, redd for å miste all luft

 24. Hei igjen, fru Timian!
  Lenge sida eg skreiv i kommentar feltet sist, men eg må bare få lov å takke deg for alle gode tips og oppskrifter eg har fått gjennom bloggen din, opp gjennom åra! Du svare alltid så høflig og er så inspirerende oppmuntrans når du svarer oss som kommenterer og spør. TUSEN TAKK – du er ein stor inspirasjon og eit godt forbilde!
  Mvh. Annette Rødli på Sørlandet

 25. Kommer aldri til å bake noe annet sukkerbrød enn fra denne oppskriften, alltid vellykket , luftig og lekkert.

 26. Hei har brukt denne oppskriften flere ganger og den er super. Men jeg kunne tenke meg å lage en sjokoladeversjon av sukker brød. har du noen tips til det ?

  • Hei Camilla!
   Da ville jeg blandet kakao sammen med hvetemelet. Litt usikker på hvor mye, men start med 50 gram, så ser du hvor mørk bunnen blir da.
   Lykke til!

  • Det var synd å høre, Mona! Kan det være at du har slått ut litt for mye av luften da du vendte inn melet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *