Børek med fetaost og spinat i langpanne

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Børek med fetaost og spinat i langpanne

Løvtynne ark av filodeig i et herlig samrøre med fetaost og spinat! Inn i ovnen og ut kommer en langpanne fylt av herlig børek!

Det var da jeg kom flyttende til Grünerløkka i Oslo i ’92 at jeg fikk min første smak av børek. Bak glassmonteret på Sultan – som var den lokale innvandrerbutikken – i hyllen over bøtter fulle av oliven og store fetaoster, lå disse herlige spinat- og fetaostfylte brødene.

Børek kommer i mange ulike former og fasonger, og den kan serveres både varm og kald. Denne versjonen langer jeg i en langpanne hvor to og to lag med filodeig, toppet med fyll, foldes sammen som en foldegardin og plasseres etter hverandre i langpannen. Les fremgangsmåten under, så skjønner du hva jeg mener.

Dette er en superenkel og kjapp måte å lage børek på! Det var hos den svenske kokebokforfatteren Diana Dontsova jeg først så denne måten å folde sammen filoarkene på.

Filodeig er ikke det samme som vårrullark eller butterdeig. Det er løvtynne ark laget av hvetemel og vann. Jeg bruker bestandig å kjøpe dem ferdig. Du finner dem i innvandrerbutikker og en del vanlige dagligvarebutikker med stort utvalg. De kan både ligge i kjøledisken og i frysedisken. Jeg kjøper bestandig med meg mange pakker, så har jeg det tilgjengelig.

LES MER! Denne SPINATPAIEN MED FETAOST har vært en stor favoritt hos oss i mange år!

Ingredienser

Børek med spinat og fetaost i langpanne

50 g smør
2 vårløk
1 fedd hvitløk
300 g spinat
200 g fetaost
20 g parmesan
1 pk filodeig 450 gram
3 egg
1 ts salt
3 dl fløte

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og finn frem en ildfast form. Den jeg bruker er 30 x 40 cm. Smør formen med et tynt lag olivenolje.

Start med å smelte smøret før du hakker opp vårløken, hvitløkfeddet og spinaten og blander det sammen i en bolle. Smuldre opp fetaosten og riv parmesane og bland i.

PS! Dersom spinaten ikke er vasket når du kjøper den, MÅ du vaske den før bruk. Den er bestandig full av sand.

Legg to filoark, med kortsiden mot deg, oppå hverandre og pensle dem med et smeltet smør før du fordeler 1/5 av fyllet over. Dra arkene så sammen, som om du drar opp en foldegardin. Hold tomlene nederst på hvert hjørne og dra arkene oppover slik at ark og fyll fint folder seg sammen. Legg dem over i en ildfast form.

Gjenta med resten slik at «foldegardinene» blir liggende ved siden av hverandre og til slutt fyller langpannen.

I den pakken med filoark jeg bruker å kjøpe som oftest, er det 11 ark – som jo ikke går opp i 2 – så da legger jeg bare 3 erk oppå hverandre en ene gangen.

Har du mer smeltet smør igjen, pensler du det rundt kantene av filodeigen.

Pisk lett sammen eggene, salt og fløte og hell det over filoarkene.

Sett formen midt i stekeovnen og stek i 30-35 minutter.

La børeken stå i 5 minutter før du serverer. Kos deg.

6 kommentarer til “Børek med fetaost og spinat i langpanne”

 1. Hei Marit.
  Jeg lagde min vanlige «mokkaterte», men så tok jeg i
  Balsamico eddik fra Modena, slik du gjorde i din pavlova. Men da ble ikke marengsen crispy, men brun og myk.
  Brukte jeg feil eddik?

 2. Denne var fiffig! Og mektig. Velsmakende, ganske lik en nylaget kebab. Neste gang vil jeg ha i litt ekstra krydder – pepper, chili, mynte? Takk for artig oppskrift!

 3. Hei, vil gjerne lage denne, men skjønner ikke helt hvordan: to ark oppå hverandre, så dras de sammen?, har du evt et bilde?

  • Hei! Jeg har beklageligvis ikke noe bilde tilgjengelig nå, men om du legger to ark oppå hverandre. Så har du fyll over der. Så kan du tenke at du skal lage en liftgardin av de to arkene. Hvis du har den ene kortveggen mot deg, kan du skyve dem foran deg slik at de folder seg oppover mot toppen. Så legger du dette over i formen og gjentar med to nye ark. Håper det ble litt oppklarende .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon