Dette er en av de oppskriftene som går i arv, ikke akkurat fra generasjon til generasjon, men fra selskap til selskap. Der alle damene (og nå er jeg ikke kjønnsdiskriminerende) sitter med hver sin blokk, penn og papir når middagen er fortært. Jeg fikk den fra min svigerinne, som i sin tur hadde fått den fra en på jobben. Og skal jeg tro henne, og det har jeg all grunn til å gjøre, har alle damene på jobben hennes denne retten på sin ”sikker vinner når vi er mange til middag-liste”.

Du søler ut en stekepanne på din vei mot det ferdige resultatet, og du må koke ris eller pasta til, men det er helt greit. Gleden ved å sette denne retten på bordet er mye større enn to skitne gryter.

LES MER! Sånn lager du ARVEKYLLINGEN MED EN VRI!

Følg meg gjerne på Snapchat, der finner du meg som frutimian, eller Instagram og Instagram Stories. Der heter jeg Fru Timian ?

PS! Oppskriftene er (nesten) den samme gamle! Jeg har bare tatt nye bilder!
Jeg har gjort noen små endringer i oppskriften:
1) For å få litt mer pønsj i smaken, bruker jeg å røre ut 1-2 ts med sambal oelek eller en annen chilipaste i fløten og creme fraichen.
2) I den gamle oppskriften, står det hele tomater som du deler i skiver. Da har fløtesausen en tendens til å skille seg under steking. Bytter du ut tomatskivene med hele herrytomater, holder fløtesausen seg helt fin.
3) Her bruker jeg ½ gul og ½ grønn paprika istedenfor 1 hel gul, som det står i den gamle oppskriften.
4) I den gamle oppskriften sto det at formen skulle steke i ca. 40 minutter på 200 grader. De siste årene har jeg bestandig stekt den på 225 grader varmluft i 25-30 minutter.

ARVEKYLLINGEN

6-7 porsjoner

1 løk
2 fedd hvitløk
½ gul paprika
½ grønn paprika
1 rød paprika
4 ss olivenolje
1 kg kyllingfilet
ca. 1 ts salt
godt med nykvernet pepper
300 g cherrytomater
3 dl kremfløte
3 dl creme fraiche
1 ss maisenna
1-2 ts sambal oelek eller annen chilipast (om du vil ha litt mer pønsj i smaken)
150 g hvitost

kokt ris og salat til servering

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Skrell og hakk opp løken og hvitløkfeddene og del paprikaene i strimler. Varm halvparten av oljen i en stekepanne og ha i grønnsakene. La de surre på medium varme i noen minutter, til de blir myke og blanke. Dryss over litt salt og pepper.

I mellomtiden deler du hver kyllingfilet i 4-5 biter.

Hell løken og paprikaen over i en ildfast form. Skru opp varmen på stekepannen og ha i 1 ss av oljen og halvparten av kyllingbitene. Dryss over salt og pepper og brun bitene kjapt rundt det hele. De skal ikke gjennomstekes. Hell dem over i den ildfaste formen og gjenta med resten av oljen og kyllingbitene.

Ha cherrytomatene i formen, bland alt godt sammen og fordel det jevn utover i formen.

Rør sammen fløten, creme fraichen, maisennaen og sambal oelek i en bolle og hell det over formen. Jeg bruker å la noen av toppene på kyllingbitene og kanskje en tomat eller to gå klar av hellingen, sånn at de stikker opp av fløtesausen.

Riv osten og dryss over. Sett formen i stekeovnen og stek i 25-30 minutter, til det bobler godt og osten har blitt gyllenbrun og fin.

God middag!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Dette har blitt en favoritt her i huset! For litt variasjon bruker jeg smaksatt creme fraiche (f.eks paprika/chilli)fra Arla som jeg kjøper i Sverige.

  • Hei ! Denne har jeg lyst til å prøve, men har du forslag til noe annet enn paprika, da jeg har en som er allergisk for paprika? På forhånd takk. VH Irene

   • Hei Irene!
    Det går veldig greit å bare kutte ut paprikaen. Vil da ha i noe annet, kan du ha i brokkoli eller helt tynne skiver med gulrot, for eksempel. Lykke til!

 2. Hei! Lurer på om gryta ska være fast eller flytende? Blir fløten å creme fraishen tykk å blir fast eller blir den litt myk?:)

  • Det blir som en gryte med saus, mammatilkeyla, så ikke helt fast, men ikke helt tyntflytende heller.

 3. Hei, dette så nydelig ut 🙂 Et teit spørsmål.. Blander du fløten og creme fraiche før du heller den over 🙂

  • Her er ingen spørsmål teite, Janne! Bare jeg som ikke har forklart godt nok!
   Ja, jeg bruker å røre sammen dem først 🙂

  • Du kan bare kutte ut tomatene, May, eller du kan erstatte dem med mer løk, kanskje brokkoli eller helt tynne potetskiver.

  • Hei Rikke-Line!
   Du kan bruke matfløte (da vil sausen bli litt tynnere) eller du kan bruke halvparten med fløte og litt kraft/buljong istedenfor. Jeg har ikke prøvd å bruke bare kraft/buljong, men du kan jo prøve det, evt. med en liten skvett fløte i. 🙂

 4. Denne stod på middagsbordet her i huset i dag. Den mest kresne ungen av dem alle, spurte etter mer to ganger!! 🙂
  Neste gang vil jeg tilsette litt urter for å få litt mer bredde i smaken. Nydelig saus av creme fraiche og fløte.

 5. KJEMPEGOD!
  Testet den i går kveld og har med rester til lunsj i dag.
  Denne vil bli laget neste gang jeg har klubb. Kjempeenkel også! 🙂

  • Herlig, Birgit 🙂
   Jeg kommer snart med en ny versjon av Arvekyllingen også, der er det litt mer smak, så det er bare å følge med 🙂

  • Ja, det kan du, Linda. Litt avhengig av hvor stor formen din er. Er den stor, må du kanskje ha litt mer enn halvparten av væsken. Lykke til!

 6. Har arvekylling på menyen i dag .Har lagd den før også men no har jeg i chili for å få mere smak 🙂 Serverer med eggenudler + cashewnøtter (til å strø over nudlene ) + nanbrød 🙂

  • Særdeles godt spørsmål, Hildegun 🙂 Her har jeg ment at du bruner halvparten først, så resten etterpå. Helt utrolig at ingen andre har kommentert det tidligere. Dette har jo vært den mest leste oppskriften på bloggen i de siste 3 årene 🙂 Jeg retter opp med en gang 🙂

  • Hei igjen, Hildegunn. Jeg så det nå: det står litt lengre ned i oppskriften: «Gjør det samme med resten av bitene», så da er det i orden 🙂

 7. Har laget denne i dag og den ble kjempegod. Sausen ble litt tynn og skilte seg litt. Jeg brukte matfløte og lett creme fraiche. Kan det være grunnen?

  • Hei Jofrid!
   Du kan jo kutte alle melkeproduktene og ta litt olivenolje og kanskje litt kyllingkraft over istedenfor. Det vil ikke blir helt det samme – ettersom dette er en rett med både fløte, creme fraiche og ost – men jeg tror det kan bli riktig så godt det også! Lykke til!

  • Jeg lagde i dag, , en med lett creme fraiche, uten fløte, så den delte seg veldig. Ble mye kraft i bunnen, med godt. Lage egen til datteren som har melkeallergi, brukte Oatly mat fraishe, den ble veldig god og den delte seg ikke:)

   • Hei Cecilie! Ja, det er kombinasjonen av fløten og tomaten som skiller seg innimellom. Ikke bestandig, men altså noen ganger.

 8. Hei:-)
  Jeg brukte matfløte og creme fraiche (ikke lett variant), men den skilte seg🙈 Hva kan være grunnen? Veldig god på smak!

 9. Denne retten er kjempegod! Har også laget den der jeg har byttet ut kyllingen med torsk, og også med klippfisk😃 Kjempegodt👌

 10. Hei kan kyllingen byttes ut med kalkunfileet.
  Foccia brød eller rundstykker til. Eller hva anbefaler dere som tilbehør.
  jeg har hatt vanlige Hatting rundstykker og en grønn salat.
  ønsker noe annet til

 11. Hei! Prøvde denne i helga, men opplevde den rett og slett som vassen og smaklaus. Sausen skilte seg utan bruk av lettprodukt. Tomatane var veldig gode når eg smakte dei før bruk. Kva har eg gjort feil? Så vidt eg kan sjå har eg fulgt oppskrifta til punkt og prikke. Brukte 6 tomatar.

  • Så dumt å høre, Nina! Du må gjerne tilsette litt chili for å få litt mer smak i formen. Du kan også tilsette litt maisenna i fløten for at den skal bli tykkere. Håper det ikke har fratatt deg lyst til å prøve flere av oppskriftene mine 🙂

 12. Fantastisk rett som alle elsker 👍Lager den med potetskiver i bunnen.. så masse paprika å brokkoli 👍 For de som ikke er så glad i chili, så tar jeg en god dæsj med sweet chilisaus å blander i fløte/creme frech… en ener hos oss 👍

 13. Denne er kjempegod. Vi er veldig glad i mat som blir laget i èn panne/gryte. Denne vil bli laget igjen…….og igjen.
  Varme hilsener fra Gran Canaria 🙂

 14. Denne har jeg tenkt flere ganger at jeg må prøve og endelig var dagen her.
  Vanvittig godt! Og selv 11-åringen som ikke liker saus, kremet mat etc forsynte seg grovt! Denne skal anbefales videre og gjentas ofte 🙂

 15. I kveld ville vi ha kylling til middag, men ingen visste i hvilken variant. Da kom jeg på arvekyllingen som jeg har villet prøve så lenge, og den står i ovnen nå. Foreløpig ser det veldig bra ut! I mangel på frisk chili hadde jeg i en teskje Sambal Oelek, jeg tror det gjorde susen. Takk for flott oppskrift 😀

 16. Hei! Høres deilig ut! Skal ha et dameselskap, der maten må kunne gjøres ferdig i forkant og helst stå på 50-60 gr. i noen timer, og vente på oss. Tenkte da at en gryte kunne være smart, en salat som er laget ferdig og kan blandes like før. Ris kan jeg få en til å lage mens jeg har et program med gjestene. Jeg har tenkt en kyllinggryte, personlig er jeg veldig glad i kokosmelk. Kan det brukes i denne gryten, eller blir det feil? Mvh. Elisabeth

 17. Hei 🙂 neste uke skal jeg endelig prøve å lage denne retten i syklubb 🙂 gleder meg ! Vi er 6 jenter. Holder denne oppskriften til oss 6 ? Vi er veldig glad i mat, hehe 🙂 Hilsen Trine 🙂

  • Hei Trine! Ja, det skal holde fint til 6 voksne damer. Det er 8 kyllingfileter i retten, og det er ganske vanlig å beregne en vanlig kyllingfilet pr person. Ønsker dere en hyggelig syforening!

 18. Hei
  Kan denne lages helt klar, i aluminiumsform, for så å varme opp opp dagen etter? Tenkte kanskje å ha denne som rett i konfirmasjon, ser fantastisk deilig ut. Blir veldig takksam for tilbakemelding 🙂

  • Ja, det går bra, M. Du kan eventuelt også gjøre klart alt i formen dagen før for så å steke det samme dag som konfirmasjonen er. Hvis du har tid, kan du jo gjøre et forsøk nå i påsken. Lykke til!

 19. Hvis den skal lages dagen i forveien..Kyllingen må vel stekes før alt legges i formen, eller hva? Tenker på om den skal stekes neste dag feks i konfirmasjon..

  • Hei Marit! Stek kyllingen og legg alt klart i langpannen, så er det bare stekingen som gjenstår på selve dagen. Lykke til!

 20. Utrolig godt.. I dag tok vi bare en rød paprika og en halv broccoli. Her sliter vi med melkeprodukter men laget den med laktosefri fløte og creme fraiche! Ungdommens elsker den ! Tusen takk for nydelig oppskrift!

 21. Dette var kjempegodt!! Brukte lett Crème fraiche, kremfløte og 2 ss maizena – sausen ble bra og delte seg ikke. To toppede ts sambal oelek gjorde retten spicy og god! Hadde bare 600 g kyllingfilet, men fulgte ellers mengde på både væske og grønnsaker. Spiste kokte mandelpoteter til. Denne skal definitivt lages igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *