Plommesyltetøy

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 45 minutter

Plommesyltetøy

Å koke sitt eget plommesyltetøy er en hyggelig høstaktivitet! Noen år blir jeg invitert ned til naboen for å plukke plommer av deres tre, mens andre år kjøper jeg plommer når de norske plommene er i sesong. For det er så godt å ha noen glass med hjemmelaget plommesyltetøy på lager.

Jeg spiser det både på skiva med gulost til lunsj og det er så godt å servere når du har en osteanretning.

LES MER! Har du mange plommer, kan du jo også lage denne gode PLOMMEKAKEN

Hvor søtt du vil ha plommesyltetøyet, er opp til deg. Jeg bruker litt mindre sukker i de fleste syltetøy nå enn jeg gjorde tidligere. Før brukte jeg 500 gram sukker til 1 kilo plommer, mens jeg nå bruker 350 gram med sukker istedenfor.

Teksten fortsetter under annonsen.

Jeg liker at plommesyltetøyet får en marmeladekonsistens, altså at det er ganske fast i konsistensen. Derfor koker jeg det lenge slik at mye væske rekker å fordampe.

Lager du mye syltetøy samtidig, som du tenker å ha på steriliserte glass, er det greit å bruke syltepulver når du koker. Bruk mengde etter anvisning på pakken. Lurer du på hvordan du skal sterilisere glass skikkelig? Her står det mer. Jeg fryser ned mitt, og koker det lenge slik at det tykner, så da trenger jeg ikke syltepulver.

Teksten fortsetter under annonsen.

Ingredienser

1 kg plommer
350 g sukker
evt. syltepulver - se tekst over

Slik lager du hjemmelaget plommesyltetøy

Del plommene i to og ta ut steinene. Del plommene i mindre biter før du har dem i en kasserolle sammen med sukkeret og rører rundt.

Kok opp under omrøring. La det så koke i ca. 30 minutter. Først vil syltetøyet bli veldig flytende, for da kommer all væsken i plommene ut. Så er det bare å la det fortsette å småkoke til væsken nesten har kokt helt inn igjen.

Da sitter jeg igjen med et skikkelig massivt syltetøy som er helt perfekt å plassere oppå en tykk skive med god ost eller bare en nystekt skive brød. Du kan jo for eksempel bake dette landbrødet.

Du kan også, med stort hell, koke plommene bare en liten stund, for så å servere det lunkent med en fløteskvett på toppen. Da snakker vi barndommens bestemordessert!

Kos deg!

23 kommentarer til “Plommesyltetøy”

  1. Takk for god oppskrift! Hvordan er holdbarheten på syltetøyet hvis jeg lager det kun på plommer og sukker og har det på glass?

    • Hei Susanna! Hvis syltetøyet ikke skal fryses, ville nok jeg hatt i syltepulver for å bedre holdbarheten. Fryser du det ned, er det holdbart kjempelenge. Vær påpasselig med at glassene er helt sterile 🙂

  2. Hei.
    Er det mulig å koke først, avkjøle og så ha i frysepulver og oppbevare det i plastbokser i fryseren? Randi

    • Ja, det går helt fint, Randi 🙂 Frysepulveret er jo med på å gjøre syltetøy tykkere i konsistensen, og hvis plommesyltetøyet er tykt nok etter endt koking, trenger du ikke å bruke det heller. Bare fryse det rett ned.

  3. går det an å lage plommesyltetøy med sukrin eller natrena istedenfor sukker. ? tenk på de som har diabetes. 1 eller 2… hva skal de gjøre?

    • Ja, det går helt sikkert bra, Torill! Husk bare at du må bruke en mye mindre mengde når du bruker sukrin eller tilsvarende, enn når du bruker sukker 🙂

      • Vet ikke, Liv. Jeg har så godt som ingen erfaring med bruk av sukrin, så jeg vet ikke hvor mye som kreves, men det står kanskje på pakken hvor mye du må bruke av sukrin tilsvarende sukker? Og så er det bestandig et godt tips å ha i litt for lite på starten og heller øke på litt hvis det trengs. Enklere den veien 😉

  4. Hei. Har du en gammel kasserolle med runde huller i bunnen for dampkoking, gjør jeg følgende: skjær plommene rundt på langs også tvers. Kok opp med stenenene til disse løsner. Øs grøten over i hullkasserollen og rør med en sleiv eller øse til bare steiner og noen skinnfiller ligger igjen. Ikke ta for mye av gangen. Når alt er silt koker jeg opp igjen med vaniljestang og kanelbark. Etter 5-10 min. koking har jeg i syltesukker med pektin. Rør om til sukkeret er smeltet og ha på varme glass. Jeg bruker Max 300 gr sukker til 1 kg bær/frukt. En fulltreffer i familien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon