Som det pizzaelskende folket vi er, er det jammen meg viktig med en god oppskrift på pizzadeig også! For skal du lage pizzaen din hjemme, blir den veldig mye bedre når du baker pizzabunnen selv enn om du kjøper den ferdig i butikken.

Hvis jeg skal lage min gammeldagse pølsepizza, bruker jeg bare å kjapt røre sammen alle ingrediensene til en forholdsvis løs deig, mens jeg liker å elte deigen mye lengre for å opparbeidet glutenet og spensten i deigen når jeg skal lage italiensk pizza med helt tynn bunn.

Hjemme er jeg så heldig å ha pizzaovn ute som vi fyrer opp i med ved, og som gir oss de beste pizzaene som er! Men om man ikke har det – som jo de fleste ikke har – er det fullt mulig å få skikkelig gode pizzaer i vanlig stekeovn også.

Sett bestandig på stekeovnen på så høy varme som mulig og bruk pizzafunksjon på den, dersom den har det. Og har du en pizzastein eller lignende, er det også veldig kjekt å sette i ovnen sånn at du får opp så høy – og jevn – temperatur som mulig. Jeg bruker bestandig også å sette på stekeovnen i god tid sånn at den er skikkelig varm før jeg starter med stekingen.

Klikk deg inn her for oppskrift på tomatsausen som jeg bruker på pizza.

Lage pizzadeigen med surdeig
I denne deigen bruker jeg vanlig gjær, fersk eller tørr, men har du en surdeigsstarter stående, kan du veldig gjerne bruke den istedenfor. Jeg bruker 90-100 gram ferdig oppmatet surdeig til denne deigen. Da vil den bli litt våtere i konsistensen, så jeg elter deigen ekstra lenge for å få opp elasisiteten. Og føles den for myk, kan man sette deigen, etter at den er rullet ut til 4 boller, i kjøleskapet en stund før man skal forme dem til porsjonspizzaer. (Jeg bruker ikke gjær når jeg bruker surdeig.)

Klikk deg inn her for å finne alle mine oppskrifter på pizza!

PS! Jeg har endret oppskriften litt. Tidligere sto det 250 g tipo 00 og 250 g vanlig hvetemel. Jeg har selv gått over til kun å bruke Tipo 00-mel, så derfor endret jeg også oppskriften. Men, du kan veldig gjerne fortsette med blandingen jeg hadde!

Pizzadeig

til 4 italienske porsjonspizzaer

500 g hvetemel, tipo 00
1 ½ ts salt
1/3 pk gjær, fersk eller tørr
2 ss olivenolje
3 ½ dl vann, ca. 25 grader
durumhvete, semulegryn eller maismel (ikke maisenna) til utbaking (kan bruke hvetemel også)

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du ferskt gjær kan du bare smuldre det i bollen. Ha i oljen og vannet og elt deigen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Skru opp tempoet på eltingen og elt videre i 2-3 minutter.

La deigen hvile i 15-20 minutter før du hvelver den ut på et lett melet bakebord, deler den i fire like store deler som du ruller ut til hver sin store bolle.

Dryss et tykt lag med mel på et stekebrett og legg på deigbollene med god avstand. Dryss et lag med mel over bollene også før du legger over plast. Jeg synes det er best å bruke litt tykk plast, for eksempel tykke brødposer som jeg klipper opp.

La pizzadeigen heve i 1 time. Hvis det er mer enn 1 time til du skal lage pizzaen, kan du sette hele brettet inn i kjøleskapet og la deigen stå der i flere timer.

Husk å skru på stekeovnen på så høy varme som mulig i god tid før du skal steke pizzaen og legge inn en pizzastein, hvis du har det. Hvis du ikke har det, kan du sette inn to stekebrett som blir varmet opp før du starter med stekingen.

Dryss et godt lag med mel på bakebordet før du starter å forme pizzabunnene. Jeg bruker durumhvete eller maismel til dette, men du kan bruke vanlig hvetemel også. Klem og dra ut pizzabunnene til de blir så tynne og runde som du vil ha dem.

Legg bunnene over på bakepapir etterhver som du lager dem ferdig. Har du en pizzaovn som fyres med ved, kan du ikke bruke bakepapir, så da drysser du durumhvete eller maismel på en trefjøl som du så legger pizzabunnen på. Da må du bruke en bakespade når du skal få pizzaen over fra fjøla til pizzaovnen.

Fyll på med ønsket topping før du steker pizzaene. Steketiden avhenger av hvor varm stekeovnen din er. En vedfyrt pizzaovn bruker 1-2 minutter for å steke ferdig pizzaen, mens en stekeovn som går til 230 grader bruker 12-15 minutter.

Du finner alle mine forslag til pizzavarianter her!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *