Hjemmelaget pizzadeig!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: minimum 3 timer

Porsjoner: 4

Hjemmelaget pizzadeig!

Som det pizzaelskende folket vi er, er det jammen meg viktig med en god oppskrift på hjemmelaget pizzadeig også! Og det er denne!

Hvis jeg skal lage min gammeldagse pølsepizza, bruker jeg bare å kjapt røre sammen alle ingrediensene til en forholdsvis løs deig, mens jeg liker å elte deigen mye lengre for å opparbeidet glutenet og spensten i deigen når jeg skal lage italiensk pizza med helt tynn bunn.

Hvordan steke pizzaen

Hjemme er jeg så heldig å ha pizzaovn ute som vi fyrer opp i med ved, og som gir oss de beste pizzaene som er! Men om man ikke har det – som jo de fleste ikke har – er det fullt mulig å få skikkelig gode pizzaer i vanlig stekeovn også.

Sett bestandig på stekeovnen på så høy varme som mulig og bruk pizzafunksjon på den, dersom den har det. Og har du en pizzastein eller lignende, er det også veldig kjekt å sette i ovnen sånn at du får opp så høy – og jevn – temperatur som mulig. Jeg bruker bestandig også å sette på stekeovnen i god tid sånn at den er skikkelig varm før jeg starter med stekingen.

LES MER! Her finner du mine TO BESTE PIZZASAUSER!

Lage pizzadeigen med surdeig?

Har du en surdeigsstarter stående, kan du veldig gjerne bruke den istedenfor vanlig gjær. Jeg bruker 90-100 gram ferdig oppmatet surdeig til denne deigen. Da vil den bli litt våtere i konsistensen, så jeg elter deigen ekstra lenge for å få opp elasisiteten. Og føles den for myk, kan man sette deigen, etter at den er rullet ut til 4 boller, i kjøleskapet en stund før man skal forme dem til porsjonspizzaer.

LES MER! Sånn lager du DIN EGEN SURDEIGSSTARTER

KLIKK DEG INN HER FOR Å FINNE ALLE MINE OPPSKRIFTER PÅ PIZZA!

PS! Jeg har endret oppskriften litt. Tidligere sto det 250 g tipo 00 og 250 g vanlig hvetemel. Nå bruker jeg bare spesialmel for pizza. Det er ulike merker og ulike typer mel ut fra hvilken pizzabunn du ønsker å få. Men da er vi litt over på nerdestadiet. Ha ha ha. I mange vanlige dagligvarebutikker får du nå kjøpt mel som heter pizzamel. Prøv deg gjerne litt fram for å finne ditt favorittmel eller din favorittblanding av ulike pizzamel. Og så kan du selvfølgelig også fortsette med den blandingen jeg hadde tidligere!

Ingredienser

500 g pizzamel eller annet egnet hvetemel
1 ts salt
0.3 pk gjær
3.5 dl vann, ca. 25 grader
semulegryn

Sånn lager du hjemmelaget pizzadeig

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du ferskt gjær kan du bare smuldre det i bollen. Ha i vannet og elt deigen på lav hastighet i ca. 15 minutter. Skru opp tempoet på eltingen og elt videre i 2-3 minutter.

For å stramme deigen og gi den ekstra spenst og gjøre den ekstra god, har jeg begynt å strekke den noen runder i begynnelsen av hevetiden, så etter de første 30 minuttene, tar du tak i ett og ett hjørne av deigen (ta godt inn under deigen sånn at du får med deg deigen helt ned til bunnen av bollen også) og løfter opp deigen og legger den midt på deigen. Gjenta hele veien rundt.

Dekk til deigen igjen, la den hvile i nye 30 minutter, brett, hvil, brett og hvil. Etter siste hviling, deler du deigen i 4 like store deler og ruller dem ut til boller.

Heving av pizzadeigen

Dryss et tykt lag med mel på et stekebrett og legg på deigbollene med god avstand. Dryss et lag med mel over bollene også før du legger over plast. Jeg synes det er best å bruke litt tykk plast, for eksempel tykke brødposer som jeg klipper opp.

La pizzadeigen heve i 1 time. Hvis det er mer enn 1 time til du skal lage pizzaen, kan du sette hele brettet inn i kjøleskapet og la deigen stå der i flere timer. Der kan den også stå til neste dag.

Husk å skru på stekeovnen på så høy varme som mulig i god tid før du skal steke pizzaen og legge inn en pizzastein, hvis du har det. Hvis du ikke har det, kan du sette inn to stekebrett som blir varmet opp før du starter med stekingen.

Dryss et godt lag med mel på bakebordet før du starter å forme pizzabunnene. Jeg bruker semulegryn eller maismel til dette, men du kan bruke vanlig hvetemel også. Klem og dra ut pizzabunnene til de blir så tynne og runde som du vil ha dem.

Legg bunnene over på bakepapir etterhver som du lager dem ferdig. Har du en pizzaovn som fyres med ved, kan du ikke bruke bakepapir, så da drysser du durumhvete eller maismel på en trefjøl som du så legger pizzabunnen på. Da må du bruke en bakespade når du skal få pizzaen over fra fjøla til pizzaovnen.

Fyll på med ønsket topping før du steker pizzaene. Steketiden avhenger av hvor varm stekeovnen din er. En vedfyrt pizzaovn bruker 1-2 minutter for å steke ferdig pizzaen, mens en stekeovn som går til 230 grader bruker 12-15 minutter.

LES MER: Her finner du alle mine forslag til pizzavarianter!

LES MER: Her finner du Fru Timians PIZZAKRYDDER

Ett kommentar til “Hjemmelaget pizzadeig!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon