Vegetariske vårruller med kålsalat

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 15 minutter

Porsjoner: 30

Vegetariske vårruller med kålsalat

Rekk opp hånden alle som elsker vårruller!

Jeg ELSKER hjemmelagde vårruller og blir bestandig helten i heimen når jeg melder om at det er sprø vårruller som venter til middag!

Om du ikke har prøvd å lage vårruller før, skal jeg nå skynde meg å si at det er ganske så lett å lage. Og skulle en eller to av rullene bli litt skeive og skakke, så spiller jo det ingen rolle. Eller om papiret revner mens du ruller. Da tar du bare et papir til over, så er den saken grei.

Jeg liker aller best å fritere vårrullene fordi rullene da får akkurat den herlige sprøheten som jeg ønsker. Et godt alternativ er også å pensle rullene med olje før du steker dem i stekeovnen. De blir skikkelig sprø da også. Jeg har ikke prøvd å lage mat med air fryer, men ryktene sier at det også funker riktig så bra!

En av basisingrediensene i alle vårrullene jeg lager, er norsk hodekål, så vårruller var derfor det første jeg tenkte på da jeg ble spurt om jeg ville avslutte KÅLSTAFETTEN som de norske kålprodusentene, Opplysningskontoret for frukt og grønt, og Nyt Norge har hatt gående!

Hodekål er faktisk én av de grønnsakene jeg nesten bestandig har liggende i kjøleskapet, for den kan brukes til så mye. Jeg lager masse COLESLAW til både kjøtt- og fiskemiddager og hjemmelaget SURKÅL er et must både til juleribben og til saftige nakkekoteletter.

I Sverige er det vanlig å få servert kålsalat til pizza, så nå tenkte jeg at jeg måtte teste ut å lage en syrlig kålsalat til vårrullene også. Og vet du hva, jeg synes det ble skikkelig godt! Denne kålsalaten kan du også servere til din norske pizza, og til fisk og til kjøtt. Jeg prøvde også å bare blande kålsalaten med kokt fullkornsris. Perfekt lett lunsj!

Du finner vårrullark i frysedisken i de fleste dagligvarebtukker. Arkene jeg bruker her er 25 x 25 cm. Jeg synes det er greit å bruke opp en hel pakke med ark når jeg først åpner den, så oppskriften er derfor litt stor. De vårrullene som ikke skal spises samme dag som jeg lager dem, fryser jeg ned – før jeg steker/friterer dem.

Ingredienser

Vårrullene
200 g glass-/risnudler
3 gulrot/gulrøtter
1 purre
0.5 rød paprika
100 g sukkererter
0.75 hodekål
7 fedd hvitløk
2 løk
5 cm ingefær
2 rød chili
2 ts salt
nykvernet pepper
2 ss fish sauce
2 ss oyster sauce
2 ss hoisinsaus
30 vårrullark
2 ss hvetemel
3 ss vann
1.5 l solsikkeolje

Syrlig kålsalat
0.5 dl eplecidereddik
0.5 dl god olivenolje
2 ts tørket oregano
1 ts sukker
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
0.5 rød chili
0.25 hodekål

Tilbehør
kokt ris
søt chilisaus

Slik gjør du

Start gjerne med kålsalaten. Den kan med fordel stå i noen timer før servering. Bland sammen alle de flytende ingrediensene til kålsalaten før du finhakker chilien og finsnitter kålen og blander det inn. Ta gjerne en smak for å sjekke om salaten er passe krydret. Dekk bollen med et lokk og sett den i kjøleskapet til servering.

Jeg bruker bestandig å preppe alle ingrediensene til vårrullene før jeg steker dem, blander dem med nudlene og begynner å rulle.

Legg nudlene i en bolle med kokende vann og la dem ligge i 4 minutter. Hvelv dem over i et dørslag og la de renne av før du legger dem over i en bolle med iskaldt vann. Ha gjerne noen isbiter i vannet.

Skjær gulrøttene, purren og paprikaen i så tynne staver som du greier, 5-6 cm lange. Sukerertene og kålen finsnitter du, og løk, hvitløk, ingefær og chili finhakkes. Jeg bruker å ta med frøene på chilien, men du kan godt fjerne dem. Husk bare at en del av styrken og smaken i vårrullene forsvinner når rullene blir pakket inn i papir og fritert, så krydre gjerne litt sterkere enn du hadde gjort ellers.

Ha 2-3 ss olje i en stor wokpanne eller stekepanne og ha i løk, hvitløk, ingefær og chili. La det surre i noen minutter før du har i resten av ingrediensene. Det er mulig du må steke i to omganger for å få plass.

Grønnsakene skal bare stekes til de begynner å bli myke. De skal fremdeles ha krønsj. Tilsett alle sausene og smak til med salt og pepper. Du ønsker å ha en ganske tørr blanding – da blir det mye lettere å få til vellykkede ruller som ikke sprekker etterpå – så jeg krydrer heller ekstra med chili, salt og pepper enn med sausene.

Hell alle grønnsakene over i en bolle og bland dem med nudlene.

Rør sammen hvetemel og nok vann til at du får en tykk røre. Den skal vi bruke som lim til vårrullene.

Legg et vårrullark med et hjørne mot deg. Ta en liten neve med fyll og plasser som en pølse midt på nedre halvdel. Brett hjørnet over fyllet og dra alt mot deg sånn at du strammer til. Rull en gang. Brett så inn hørnene på høyre og venstre side og rull videre. Smør et tynt lag med limet du lagde i det øverste hjørnet før du ruller vårrullen ferdig. Legg den over på bakepapir og gjenta med resten.

Du kan se bilder av brettingen i et gammelt blogginnlegg her!

Varm oljen i en kjele til den blir 180 grader. Bruk gjerne et termometer. Du kan også sette et trehåndtak i kjelen for å sjekke om oljen er varm nok. Freser det rundt kjelen, er oljen passe.

Fritér vårrullene i ca. 4 minutter til de blir gylne i fargen. Legg dem over på kjøkkenpapir sånn at ekstra olje får rent av. Pass på varmen hvis du legger mange vårruller i oljen på én gang.

Du kan gjerne servere kokt ris i tillegg til kålsalaten til vårrullene også.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Nyt Norge og norske kålprodusenter. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon