Fine rundstykker med solsikkekjerner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 14

Fine rundstykker med solsikkekjerner

Gjærbakstbaking tror jeg bestandig vil være én av mine feel good-aktiviteter! Jeg elsker å se en blank og smidig deig «vokse frem» foran meg og jeg elsker – ikke minst – å spise resultatet når jeg kan ta nystekt gjærbakst ut av stekeovnen.

Ikke for det, gjærbaksten min blir ikke bestandig perfekt. Noen ganger kunne den med fordel ha blitt luftigere og andre ganger er jeg litt for rask til å ta baksten ut av ovnen, sånn at den fremdeles er litt rå midt i. Og det selv om jeg oppfordrer dere alle til å sjekke om gjærbaksten er gjennomstekt ved å bruke steketermometer! Ha ha ha.

LES MER! Her finner du STEKEGUIDE TIL PERFEKT KJERNETEMPERATUR PÅ ALT DU STEKER!

Det viktigste, når man holder på en en gjærdeig, er å la deigen få den tiden som den trenger og å få et væskenivå som er optimalt for det du baker. Jo våtere deig du har, desto luftigere blir resultatet, under forutsestning av at du greier å håndtere den og gjennomsteke den. Men det betyr ikke at jeg bestandig ønsker en veldig våt deig. ELTEFRIE DEIGER er som regel riktig så våte, og jeg bruker bestandig en bakespatel når jeg håndterer deigen, mens når jeg lager for eksempel SKOLEBRØD, så vil jeg ha en deig som er lettere å forme og hvor jeg ikke trenger å bruke mel når jeg ruller dem ut.

Disse rundstykkene har en forholdsvis løs deig. Og når jeg baker rundstykker med våt deig, bruker jeg bestandig å enten lage deigen eltefri (da får den en lang hevetid med lite gjær, som gir en smidig og god deig) eller at jeg elter deigen godt og lenge, og at jeg drar og strekker den noen ganger etter at hevingen har begynt. Det gir en ekstra smidighet. Du ser fremgangsmåten for det litt lenger ned.

Vil du hoppe over stegene med draing og strekking, kan du redusere vannmengden med 0,3 dl.

Ingredienser

Fine rundstykker med solsikkekjerner
600 g hvetemel
1 ts salt
0.5 pk gjær
2 ss olivenolje
4.5 dl vann
75 g solsikkekjerner

Slik gjør du

Ha alle ingrediensene i en bolle til kjøkkenmaskinen og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Dersom du bruker fersk gjær, smuldrer du opp gjæren og har rett i bakebollen. Etter 10 minutter, øker du hastigheten på eltingende noe og elter ganske så kraftig i 2 minutter.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve. Etter 15 minutter, har vi kommet til strekking av deigen. Ta tak under deigen, dra den litt ut og opp og plasser på toppen av deigklumpen. Gjenta rundt det hele. Dekk bollen igjen og la deigen hvile i nye 15-30 minutter. Gjenta igjen. Jeg bruker som regel å strekke deigen 3 ganger før jeg lar den hvile og heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv ut deigen. Bruk en deigskrape for å dele deigen i 14 like store deler. Med så løs deig, synes jeg det er lettere å brette deigen enn å rulle den ut på samme måte som jeg gjør når jeg lager hveteboller. Så nå drar jeg bare opp deigen, på samme måte som når jeg strekker den, til jeg får en jevn underside. Og så plasserer jeg rundstykkene med den jevne undersiden opp.

Dekk rundstykkene og la de etterheve i ca. 40 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Stek rundstykkene i 15­–17 minutter, til de er gyllenbrune. Hvelv dem ut av formen og la dem avkjøle på en bakerist.

God bakst!

2 kommentarer til “Fine rundstykker med solsikkekjerner”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon