Kokt kveite med potetstappe, råkostsalat og god saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 4

Kokt kveite med potetstappe, råkostsalat og god saus

For meg som bor her i innlandet, er det ikke hverdagskost å finne fersk kveite i butikkhyllene. Desto større er gleden når den plutselig dukker på på handleturen. For, det er med et lite anslag av luksus når kveite havner på tallerkenen. Som en liten hyllest til dagens handletur, kommer det her en oppskrift med kveite.

Kveite har et kritthvitt, delikat kjøtt, og er supert både å steke og trekke i godt saltet vann. Og når jeg skriver godt saltet vann, så mener jeg ganske så store mengder med salt. Så få ikke sjokk når du leser ingredienslisten litt lenger ned! Husk at du får ikke i deg så mye salt, for mesteparten forblir i vannet.

LES MER! Sånn lager du STEKT KVEITE MED SMØRSAUS

Her severer jeg Sandefjorsmør og en god råkostsalat til kveiten. Og så potetstappe da, det passer godt til det meste.

LES MER! Sandefjorsmør passer veldig godt å servere til TORSK OG MANDELPOTETER

Hvordan tine fisk?

Du kan også bruke frossen kveite til dette. Det aller beste er å tine fisken i kjøleskapet over natten, men om du – som jeg har en tendens til å gjøre – glemmer å ta den opp tidlig nok, er fint å tine fisk i kaldt vann. Fyll en balje med kaldt vann og legg fisken (fremdeles pakket tett inn i plast) i vannet.

Det beste er om fisken rekker å tine helt i det kalde vannet før du tar av plasten og forsiktig legger den i det kokende vannet.

Hvordan koke fisk

Eller, hvordan trekke fisk, heter det egentlig, for etter at du legger fisken i det kokvarme vannet, skal det ikke koke mer. Da skal vannet være opptil kokepunktet, så hold et øye med vannet.

Når fisken begynner å løsne fra beinet, er fisken ferdig. Bruk en fiskespade for å ta fiskestykkene forsikten opp av vannet.

VISSTE DU AT FRU TIMIAN HAR ET EGET FISKEKRYDDER? DET KAN DU LESE MER OM HER!

Ingredienser

Kokt kveite
800 g kveite i skiver
2.5 l vann
1.5 dl salt
1 ss eddik, 7 %
100 g reker

Råkost
2 ss vann
2 ss eddik, 7 %
1 ss sukker
0.5 ts salt
0.25 ts nykvernet pepper
1 gulrot
1 stilk(er) stangselleri
1 grønt eple/grønne epler
0.33 blomkål
25 g spinat

Sandefjordsmør
200 g romtemperert smør
6 grein kruspersille
1 dl creme fraiche
1 ts sitronsaft

Slik gjør du

Klikk deg inn her for å finne oppskrift på POTETSTAPPE

Å tilberede kveiten går fort, så det er lurt å starte med potetstappen og å lage ferdig råkostsalaten først.

Rør sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper til råkosten i en skål. Skrell gulroten før du skjærer den i helt tynne skiver. Stangselleriet skjærer du i bittesmå terninger og det grønne elplet deler du i litt større terninger.

Om du har en mandolin, kan du gjerne bruke den for å skjære tynne skiver av blomkålen. Hvis ikke, kan du dele den i buketter først og så bruke en kniv for å skjære tynne skiver. Bland alt dette, samt spinatbladene, i bollen.

Kok opp vannet til kveiten og tilsett saltet og eddiken. Når vannet har nått kokepunktet, legger du forsiktig i skivene, lar vannet komme opp nesten til kokepunktet igjen og lar fiskeskivene ligge i i ca. 10 minutter. Følg godt med både på at vannet ikke koker igjen og at fisken ligger i passe lenge. Sjekk med en spiss kniv inn mot beinet. Når fiskekjøttet begynner å løsne, er fisken ferdig. Løft den forsktig over på et fat og la den renne av.

Mens fisken trekker, lager du Sandefjorsmøret. Skjær smøret i terninger og finhakk persillen. Ha crème fraîche i en liten kasserolle og kok opp. Tilsett persillen. Mens nå kjelen står over lav varme, bruker du en visp og pisker inn smøret. Ta noen terninger om gangen. Nå er det viktig at ikke smøret blir for varmt. Det kan ikke koke, for da vil smøret smelte og sausen vil bli en tynn suppe. Reguler varmen ved å dra kjelen av og på platen.

Ettersom både fisk, potetstappe og saus er varm, varmer jeg ikke opp rekene, men bare legger dem over fisken. Så får de varmen i seg når jeg heller den herlige sausen over.

God middag til deg!

2 kommentarer til “Kokt kveite med potetstappe, råkostsalat og god saus”

    • Hei Torild! God bakst til deg! Nå skjønner ikke jeg helt hva du mener, for jeg kan ikke se at jeg har skrevet noe om hverken nettsted eller Google på hverken denne oppskriften med kokt kveite eller den med brownie og peanøttsmør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon