Fantastisk gode kryddernøtter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fantastisk gode kryddernøtter

Dette er søsteren til de tradisjonelle brente mandlene til jul, og dette er farlig snacks! Når du først har puttet 3 nøtter i munnen, er det nesten umulig å stoppe før skålen er tom! Og det trenger strengt tatt ikke være jul for å sette disse på bordet.

Til alle dere som har brukt å lage disse kryddernøttene i mange år: oppskriften er den samme som før – jeg har bare forenklet fremgangsmåten litt og jeg har tatt nye bilder!

Du trenger ikke å bruke alle de typene med nøtter som jeg gjør. Du kan gjerne lage din egen blanding. Sørg bare for at det blir 500 gram til sammen.

Herlige kryddernøtter

½ dl vann
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen
½ ts kanel
½ ts salt
125 g mandler
125 g hasselnøtter
75 g valnøtter
125 g cashewnøtter
50 g pistasjenøtter
1 ss smør
2 ts Maldonsalt

Kle et stekebrett med bakepapir før du starter.

Ha vann, sukker, vaniljesukker og alt krydderet i en stor, tykkbunnet kasserolle eller stekepanne med høye kanter, og kok opp. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter, til alt sukkeret er oppløst. Så har du i mandlene og alle nøttene og rører hele tiden. Noen ganger når jeg lager kryddernøtter, krystalliserer sukkeret seg sånn at blandingen blir helt grå og trist før sukkeret igjen begynner å smelte, mens andre ganger smelter sukkeret med en gang. Jo større stekeflate du har på kjelen, jo bedre er det – og jo større sjanse er det for at du slipper  å gå veien om krystallisering. Det går også helt fint. Det bare tar litt lengre tid å få nøttene ferdig. Som regel tar prosessen et sted mellom 15 og 25 minutter.

Når alt sukkeret har smeltet, og blandingen ser ferdig ut, tar du kjelen av varmen og rører inn smøret. Rør rundt til alt har smeltet og ha det over på stekebrettet. Vær forsiktig mens du holder på, for dette er veldig varmt.

La nøttene avkjøles i noen minutter før du knuser Maldonsaltet lett mellom fingrene og drysser det over nøttene. Når nøttene har blitt kalde nok til at du kan ta på dem, brekker du dem fra hverandre med hendene. Det er litt klinete, så du kan gjerne bruke engangshansker. La dem avkjøles helt. Oppbevart i en tett boks holder nøttene seg gode i mange uker.

Den beste måten å rengjøre kjelen på, er å ha i vann og sette kjelen på varmen. Når vannet får kokt litt, løsner også sukkeret som sitter fast i kjelen.

Har du lyst på annet julesnacks også? Kokosmakronene mine er kjempegode! Du finner oppskriften her. 

Og er du i julemodus og har lyst på litt juleribbe? Min langstekte juleribba får stående ovasjoner fra dem som har prøvd den! Oppskriften finner du her.

21 kommentarer til “Fantastisk gode kryddernøtter”

  1. Veldig gode. Prøvde en porsjon med sukrin gold, og det var ikke noe suksess. Vanlig sukker derimot 👍
    Er det noen som har fått til med dia.sukker?

  2. Laget to store porsjoner før jul, og ga bort (litt 😳) i julegaver. Har vel aldri fått så gode tilbakemeldinger på noe selvlaget godteri ! Disse kommer jeg til å lage hele året – det er vel ingen regler som sier at de bare kan nytes i jula ? Du har mange gode oppskrifter, og det er så kjekt å følge deg 😋
    Anne 👵🏻

    • Hei Anita. Jeg greier ikke å kjenne noen forskjell i smaken på de ferdige nøttene om jeg rister dem først eller ikke, så da dropper jeg bare det. Om du vil, kan du godt riste dem først.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon