Lussekatter med vaniljekrem

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer

Porsjoner: 16

Lussekatter med vaniljekrem

Folkens! Er dere glade i lussekatter, kommer dere til å ELSKE lussekatter med vaniljekrem! Her topper vi rett og slett de gode, gamle lussekattene og legger til et lag med vaniljefyll inni svingene. Og straks de kommer nystekte ut av ovnen, pensler vi dem med smeltet smør og dypper dem i sukker.

Resultatet blir som en herlig blanding av lussekatter og PRINSESSEKAKE. Og det kan vi jo like!

Et lurt triks for bestandig å få saftige rosiner i gjærbakst, er å bløtlegge dem i kokende vann en liten stund før du skal tilsette dem i bakverket. Da blir de bestandig supersaftige inne i baksten.

Om du vil, kan du selvfølgelig koke din egen VANILJEKREM for å bruke i lussekattene. Her har jeg jukset litt og brukt ferdigkjøpt krem.

Ingredienser

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
0.25 ts salt
0.5 pk gjær
0.5 g safran
3.25 dl kald melk
75 g kaldt smør

Fyllet
50 g rosiner
75 g romtemperert smør
50 g sukker
1.5 dl vaniljekrem

Til pensling og strø
50 g smør
50 g sukker

Slik baker du lussekatter med vaniljekrem

Ha hvetemel, sukker, salt, gjær og safran i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Klart for utkjevling og fyll

Ha rosinene til fyllet i en bolle og hell over kokende vann. La det stå i minimum 15 minutter.

Dryss et løvtynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kjevle den ut til en firkant på ca. 45 x 45 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt litt mer mel under deigen.

Fordel smøret utover leiven. Så sukkeret, vaniljekremen og til slutt rosinene. Hell vannet av rosinene før du fordeler dem utover.

Brett leiven i to og dra den til slik at den blir et jevnt rektangel. Kjevle den litt ut i bredden igjen, sånn at den blir 28-30cm bred.

Form lussekatter

Del deigen i 16 strimler. Strimlene blir litt i underkant av 3 cm brede. Rull strimlene som du luller vanlige lussekatter, slik at det formes som en S. Legg dem over på to bakepapirkledde stekebrett.

Dekk brettene med plast og la lussekattene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Gjør klart for strøssel

Stek lussekattene i 8-9 minutter. Mens de stekes, smelter du smøret og har sukkeret på en tallerken.

Så snart lussekattene er ferdig stekt, pensler du dem med smør og dypper dem i sukkeret før du legger dem over på en bakerist.

La lussekattene avkjøles noe før du tar din første smak!

God bakst!

2 kommentarer til “Lussekatter med vaniljekrem”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon