Knallgode falafler som ikke smuldrer

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Knallgode falafler som ikke smuldrer

Folkens! Nå har jeg endelig funnet en falafeloppskrift som GARANTERT IKKE SMULDRER når den stekes!

Jeg har to falafeloppskrifter liggende her på bloggen fra før, hvor jeg bruker hermetiske kikerter i lagingen. Utfordringen med begge disse er at de smuldrer veldig lett opp når de friteres. Det gjør altså ikke disse!

Her bruker jeg ikke hermetiske kikerter, men tørkede, som jeg lar ligge i bløt i minst 12 timer. Og så koker jeg dem ikke, bare kjører dem i matprosessoren sammen med resten av godsakene som skal i. Og da blir de rett og slett perfekte!

Oppskriften har jeg tatt nesten ordrett fra Bjørn Olav Nordal. Bjørn Olav er krimforfatter, journalist og veggis på sin hals, og vi var kolleger en gang for ganske mange år siden. Tidlig i sommer kom han ut med en skikkelig tykk vegetarisk kokebok full av gode oppskrifter – Kind of green!

Dette er en skikkelig stor oppskrift! Men de ferdige falaflene er kjempefine å fryse ned, så da er det bare å lage på! Utrolig deilig å ta opp en bunke ferdige falafler fra fryseren en tirsdag ettermiddag når ALT skal skje samtidig, men du har lyst på god mat allikevel.

Husk at du må starte dagen før du skal servere disse falaflene!

falafler med pitabrød, tzatziki og sylteagurk

Oppskrift på falafler – som garantert ikke smuldrer
ca. 65 falafler

1 kg tørkede kikerter
vann
1 stor potte flatbladet persille
8 store fedd hvitløk
2 løk
1 ts bakepulver
1 ts kayennepepper
5-6 ts malt korianderpulver
5-6 ts spisskummen
4 ts salt
solsikkeolje til fritering

Til servering
små sylteagurker
pitabrød
tzatziki – klikk her for å komme til oppskrift

Ha de tørkede kikertene i en stor bolle og hell over så mye vann at det går 6-7 cm over. La det stå på kjøkkenbenken over natten.

Bjørn Olav bruker kjøttkvern når han lager sine. Det har ikke jeg, så jeg bruker matprosessoren istedenfor. Dette er en så stor oppskrift at jeg lager den i flere vendinger, og bare blander alt godt sammen til slutt.

Hell ut vannet av kikertene. Ha ertene og resten av ingrediensene i matprosessoren og kjør knivene rundt til det har blitt helt finhakket. Så lenge som du blander alt godt helt til slutt, spiller det ingen rolle om du har riktige forhold i hver av porsjonene du kjører i matprosessoren.

Smak på massen for å kjenne om den er passe krydret.

Lag små baller av deigen – akkurat som når du lager kjøttboller. Jeg har en liten isskje som jeg bruker (samme type, bare mindre, som når jeg har muffinsrøre i muffinsbegre), men det går også helt fint å bare bruke en skje og så rulle massen i håndflaten. Væt håndflaten med litt vann innimellom.

Varm solsikkeolje i en kasserolle. Det beste er om det er nok olje i kasserollen til at hele falafelen går nedi olje. Det går også fint om oljen går halvveis opp på bollene, og så bare vender du dem halvveis.

Oljen skal være 180 grader når du friterer. Bruk gjerne et termometer. Hvis ikke, ser du at den er varm nok når det freser rundt f.eks et treskaft som du setter i. Husk at du må øke varmen litt når du putter i mange falafler på en gang, for da vil varmen automatisk synke. Og falaflene blir best – og tar opp minst olje – når du greier å holde en forholdsvis jevn temperatur.

Jeg friterer mine i 3 ½ minutt. Ta dem ut av olje og la dem renne av på tørkepapir. Gjenta prosessen til alle falaflene er fritert.

Ønsker du å fryse ned noen, er det lurt å legge dem i fryseren utover på et fat til de fryser, for så å samle dem i en pose. Da er det lett å ta ut akkurat så mange som du trenger til neste middag.

Bak pitabrød selv – du finner oppskrift her – eller kjøp ferdig. Både tzatziki og hummus er veldig godt å servere til. For ikke å glemme sylteagurker!

God middag!

knallgode falafler

falafler

falafler som ikke smuldrer
falafel og pitabrød

 

 

 

3 kommentarer til “Knallgode falafler som ikke smuldrer”

  1. Dette var helt tullete godt! 😀

    Fulgte oppskriften, laget dog noe mindre baller, slik at deter mulig å legge det i en wrap. Endte med 100 #DetTokLangTid

    • Så hyggelig at det falt i smak, Tone! Og ja, det tar sin tid, men du så deilig det er å finne noen frosne falafler i fryseren en dag hvor man ikke har så god tid! Jeg fant en stor pose med falafler i fryseren da jeg ryddet i fryseren før jul – LYKKE! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon