Kabaret med skalldyr og laks

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kabaret med skalldyr og laks

Når spiste du kabaret sist? Er du under 40, er sjansene store for at du ikke har smakt det i det hele tatt, for kabareten har i grunn hatt sin storhetstid. Jeg vil imidlertid slå et aldri så lite slag for den igjen, for en kabaret med gode råvarer er faktisk skikkelig godt! For det er det det handler om når du lager kabaret: hva du putter oppi den. Mulighetene er større enn bare den tradisjonelle fiskepuddingen med kokt egg og kalde erter.

Her lager jeg små porsjonskabareter proppet fulle av laks, krepsehaler, reker og dill. I tillegg til å bli skikkelig gode, ser de kjempelekre ut.

Kabaret med skalldyr og laks

Dette trenger du for å lage 6 porsjonsformer med kabaret med skalldyr, laks og dill
200 g laksefilet
1 l vann
2 pk lys buljonggele til aspik (10 dl ferdig buljong)
250 g store reker
150 g krepsehaler
ca. 15 små cherrytomater
6 kvaster dill
18 små blader persille

Kabaret med skalldyr og laks

Kok opp litt vann i en kjele og legg i laksefileten. Skru varmen av platen og la fiskestykket ligge i vannet i 12 minutter. Ta det ut og la det bli avkjølt. Del det i terninger på ca. 1 x 1 cm. Kok opp vannet og rør ut buljonggeleen. Sett det til avkjøling til væsken blir romtemperert. I mellomtiden gjør du klart resten.

Hell både rekene og krepsehalene ut av laken de ligger i og over i et dørslag. Skyll av dem i kaldt vann før du lar dem renne godt av. Skjær cherrytomatene i 1/2 cm tykke skiver, del opp dillen i litt mindre deler.

Finn frem 6 porsjonsformer som rommer mellom 1 1/2 og 2 dl. Små soufflet-former passer fint. Plasser tomatskivene i en ring nederst i formen og legg en fin dillgren i midten. Så plasserer du 3 eller 4 krepsehaler i en sirkel over og rundt dillen. Plasser så resten av sjømaten, inkludert laksebitene, fint i formen og legg persillebladene oppover langs kanten. Fordel dill i en sirkel helt øverst i formen før du avslutter med å helle i den romtempererte buljonggeleen.

Sett kabaretformene i kjøleskapet og la dem stå til de blir stive, ca. 3 timer. Den kan gjerne stå i over natten.

Når du skal løsne kabaretene fra formen, bruker du en spiss kniv til forsiktig å skjære løs geleen akkurat rundt kanten. Dypp så formen i en bolle varmt vann i 20 sekunder før du prøver å hvelve den over på et fat. Hvis den ikke kommer ut, bruker du kniven igjen og forsiktig kjører den inn slik at du får en luftlomme mellom kabareten og formen. Da bruker den å skli riktig fint ut.

Husk at det mønsteret du lager inni formen blir omvendt når du hvelver ut kabareten etterpå.

Kabaret med skalldyr og laks     Kabaret med skalldyr og laks

Det kan være lurt å hvelve kabaretene ut av formen i god tid og så forsiktig legge de tilbake i formene frem til servering. Så slipper du å bli stresset like før gjestene kommer.

Kabaret med skalldyr og laks

Denne oppskriften er én av oppskriftene til et helt koldtbord. Serverer du alt, er det nok til minst 6 voksne og 6 barn. Resten av oppskriftene finner du her:
Sprudlende bowl
Luftig fletteloff
Rødvinsmarinert roastbiff
Hjemmelagde remulader til koldbordet
Kald laks med dill og persille
Agurksalat med dill
Skalldyrkabaret
Rustikk salat med hvitskimmelost og honningristede nøtter
Innbakte pølser

 

7 kommentarer til “Kabaret med skalldyr og laks”

  1. Bare “digger” denne festmenyen din, Marit. Her er mye godt. Lagde alt til 17. mai festen vår i fjor og det blir nok en reprise på den i år også 🙂

  2. Så hyggelig å høre, Trude! Ja, jeg synes også at det er veldig mange godsaker her. Og at menyen lett kan lages i forveien slik at men slipper å stresse livet av seg på selve festdagen.
    🙂 Marit

  3. Hei. Tusen takk for kjempefine oppskrifter til koldtbord 17. Mai. Når jeg skal lage skaldyrkabareten i porsjoner, så lurer jeg på en ting.. Jeg har porsjonsringer i stål, men ikke suffleformer. Kan jeg bruke de ringene jeg har i stål og sette dem direkte på et fat, og så fylle dem? Eller vil buljonggeleen flyte utover på fatet og ikke holde seg inne i ringen? Tenker det er fint å lage det i en ring som bare kan løftes av når det de er ferdige og skal serveres.
    Else-Marie 🤩

    • Hei Else-Marie! Jeg tror jeg ville kledd de ringene veldig tett med aluminiumsfolie sånn at du fikk en bunn av den. Tror at buljonggeleen vil renne hvis du setter det rett på et fat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon